Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V Anglicku chcú zatočiť s povodňami. Pripravujú dom, ktorý sa vie dvihnúť do výšky.

Napísal Róbert Bosák, 10.12.2016

Ďalší z revolučných domov, ktorý môže vyriešiť mnohé stavebné problémy a oživiť svet architektúry netradičným typom príbytkov. V Anglicku totiž pripravujú projekt domu, ktorý sa v prípade povodní zdvihne do výšky a tým ochráni objekt pred poškodeniami.

 

Problém s pravidelnými povodňami trápi viacero oblastí východného Anglicka. Vzhľadom na riziká záplav je mnoho voľných stavebných pozemkov nezaujímavých napriek tomu, že dopyt po nich je v regióne oveľa vyšší ako ponuka. Vyriešiť to môžu práve domy, ktoré sa v prípade vzniku povodne dokážu dvihnúť a tým chrániť nehnuteľnosť pred poškodeniami spôsobenými vlhkosťou.

 

Stavba, ktorá sa vie dvihnúť do výšky

 

Na netradičnom návrhu rodinného domu pracuje spoločnosť Larkfleet Group. Z ich dielne už vyšlo mnoho inšpiratívnych projektov, no ani jeden neponúkol objekt, ktorý bol schopný  dvíhať sa do výšky. V prípade návrhu, s ktorého realizáciou chcú budúci rok začať v dedinke Weston Hills, by sa malo podariť nehnuteľnosť s touto vymoženosťou zrealizovať.

Zdroj: www.archive.is 


Dom postavia na špeciálnych zdvihákoch

 

V snahe postaviť takýto netypický rodinný dom je potrebné prispôsobiť stavbu individuálnym nárokom. Objekt sa má v prípade ohrozenia dvihnúť do výšky 1,5 metra, čo bude umožnené vďaka špeciálnym zdvihákom. Proces stúpania stavby do výšky údajne prebehne v intervale 5 minút, pričom čas jej polohy vo vyvýšenom stave nad zemou nie je nijak limitovaný.

Zdroj: www.archive.is


V hre je aj dôraz na úsporu a ochranu prostrediu

 

Výnimočnosť tohto projektu spočíva práve v schopnosti zdvihnúť 72-tonovú stavbu do výšky, no to nie je všetko. Pozornosť vzbudzuje ešte dôraz na ekológiu, ktorý robí z pripravovaného projektu príklad modernej trvalo udržateľnej výstavby na jednoduchý a finančné nenáročný spôsob. K tomu netreba ani žiadne drahé technológie, postačia solárne panely a akumulačné batérie schopné vyrábať dostatok energie pre takýto objekt.

Zdroj: www.archive.is

 

Autori levitujúceho domu z Weston Hills aktuálne riešia všetky byrokratické záležitosti, aby mohli čo najskôr začať s realizáciou a následným testovaním stavby. Pokiaľ sa experiment osvedčí, tieto domy by mohli stavať (nielen) po celom východnom Anglicku. Riešením sú aj pre kupujúcich, ktorí nechcú dom vybudovaný na špeciálnych zdvihákoch. Možnosťou bude aj výstavba na klasickej základovej doske, takže skutočne ide o domčeky pre všetkých.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : larkfleetgroup.co.uk, archive.is