Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

V 1. kvartáli bolo skolaudovaných o 12,3 % viac bytov ako pred rokom

Napísal Róbert Bosák, 26.06.2023

V období od januára do marca tohto roka bolo na Slovensku skolaudovaných viac ako 4500 bytov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa jedná o 12,3 % nárast. Dvojciferný rast prinieslo aj porovnanie s 1. kvartálmi z predpandemických rokov.

 

Počet dokončených bytov vzrástol v 7 krajoch


Podľa údajov Štatistického úradu SR sa v 1. kvartáli 2023 skolaudovalo 4578 bytov. Počet dokončených bytov sa v medziročnom porovnaní zvýšil v 7 z 8 slovenských krajov. Najvyšší nárast zaznamenal Banskobystrický kraj, kde sa v prvých 3 mesiacoch skolaudovalo o vyše dve tretiny viac bytov ako pred rokom. K celkovému 12,3 % celoslovenskému rastu prispeli dvojciferným výsledkom ďalšie 3 kraje. Bratislavský kraj zaznamenal rast o viac ako tretinu. V obidvoch krajoch východného Slovenska sa počet dokončených bytov medziročne zvýšil o menej ako 20 %. Jediným regiónom s medziročným poklesom bol Nitriansky kraj.

Zdroj: unsplash.com


O 17 % viac kolaudácií ako pred pandémiou

 

1. tohtoročný kvartál sa neniesol iba v znamení medziročného rastu v referenčnom porovnaní s rokom 2022. Počet bytov dokončených od januára do marca 2023 výrazne prekonal aj počet bytov dokončených v 1. kvartáloch 2015-2019. Potvrdzuje to ukazovateľ sledujúci priemerný počet bytov skolaudovaných v 1. kvartáloch 5 predpandemických rokov. V období od januára do marca 2015-2019 sa na Slovensku dokončilo priemerne o 17 % menej bytov ako v úvode tohto roka. Roky 2020-2021 neboli do porovnania monitorujúceho dlhodobé trendy zaradené kvôli spomaleniu stavebnej aktivity v dôsledku pandemických opatrení.

Zdroj: slovak.statistics.sk

 

Počet začatých bytov sa znížil o viac ako 15 %

 

Štatistiky monitorujúce vývoj bytovej výstavby v 1. kvartáli tohto roka nepriniesli iba plusové výsledky. Mínusové čísla sa objavili v medziročnom porovnaní počtu začatých bytov. Úvodné 3 mesiace priniesli štart výstavby 3681 bytov. V porovnaní s 1. štvrťrokom minulého roka ide o 15,4 % pokles. Počet začatých bytov za prvé 3 mesiace tohto roka zaostal aj za priemerným počtom začatých bytov za 1. kvartály 2015-2019. Pokles, ktorý bol zaznamenaný v 5 krajoch, dosiahol úroveň 12,7 %.

Zdroj: slovak.statistics.sk

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: slovak.statistics.sk

Zdroj foto: unsplash.com, slovak.statistics.sk