Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Úver na bývanie využíva desatina Slovákov

Napísal Róbert Bosák, 31.10.2016

Objem schválených úverov na bývanie prekonáva rekordy a banky hlásia masový prílev nových klientov. Ako je potom možné, že aktuálne ich využíva len desatina Slovákov?

 

S informáciami o bývaní Slovákov a ďalších Európanov sa pravidelne zaoberá Eurostat, ktorý sa pri tvorbe aktuálnych štatistík zameriava aj na spôsob financovania. Aktuálne sa verejnosti naskytli najnovšie štatistiky, z ktorých sa dozvedáme aj o podiele Slovákov splácajúcich úver na bývanie. Výsledky sú celkom prekvapivé, nakoľko z nich vyplýva, že pomocou úverov si nehnuteľnosť platí len desatina Slovákov.

 

Úverom financuje 11% obyvateľov

 

11%, údajne toľko Slovákov využíva aktuálne úver na bývanie. Vzhľadom na boom, ktorý okolo hypoték a iných bezúčelových úverov pretrváva už nejaký čas, je to dosť malé číslo. Na druhej strane je povzbudzujúce, že zadlženosť národa je v porovnaní s inými štátmi podstatne nižšia.

 

Za európskym priemerom „zaostávame“

 

Európa namočená v dlhoch, aj takto by sme mohli charakterizovať viaceré európske krajiny, v ktorých je bežné financovať bývanie úverom. Vo väčšine štátov sa totiž za nehnuteľnosť spláca vo veľkom a niekde dosahuje aktuálny podiel aj 20%. Slovenskí žiadatelia tak napriek rastúcej obľube úverov stoja v tieni svojich európskych susedov a výrazne zaostávajú.  

 

Radi bývame vo vlastnom

 

Nízky podiel Slovákov financujúcich bývanie úverom potvrdzuje aj ďalší ukazovateľ. Podľa Eurostatu žije vo vlastnom až 90% našincov, čo je oproti iným národom dosť citeľný rozdiel. Európsky priemer dosahuje okolo 70% a o jeho pokles sa starajú hlavne Švajčiari a Švédi. Tí vynikajú aj v schopnosti získať vlastné bývanie bez úveru, čo sa darí skoro 8% obyvateľstva.  

 

Ďalšie fakty z nového prieskumu Eurostatu :

 

-          len 11% Slovákov preferuje bývanie v prenájme

-          od rodičov sa sťahujeme priemerne vo veku 31 rokov

-          z priemernej slovenskej mzdy (902€) si kúpime 0,71m2 nehnuteľnosti

 

Dôvodom túžby po bývaní vo vlastnom, no len v desatine prípadov za cenu splácania úverov, je údajne hlboko zakorenený pocit potreby vlastniť nehnuteľnosť. Súčasná doba však nie je až taká prajná a kúpa nehnuteľnosti bez peňazí z banky je pre mnohých veľkým problémom. Aj preto sa dá očakávať, že postupne budeme oslovovať poskytovateľov ešte viac a v štatistikách začneme dobiehať európsky priemer.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : spiegel.de