Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Univerzita v Pennsylvánii vyvinula pevnejšie a šetrnejšie sklo

Napísal Róbert Bosák, 15.08.2023

Vyššia pevnosť, nižšia spotreba energie, menej vyprodukovaných emisií. Nový druh skla vyvinutý na univerzite v americkej Pennsylvánii prináša viacero plusov. Americkí vedci ho považujú za pevnejšiu a šetrnejšiu alternatívu voči klasickému sklu.

 

V obehu medzi stavebnými a výrobnými materiálmi je viacero druhov skla. Najvyužívanejším je sodnovápenaté sklo, ktoré sa využíva pri výrobe takmer všetkých sklenených doplnkov od bežných pohárov po výplň do okien. Napriek pozitívam, ktoré sa tomuto materiálu prisudzujú, má aj zopár mínusov. Za najväčšie negatívum sa považuje krehkosť a energeticky náročnejšia výroba. Odpoveďou na to má byť materiál nazvaný LionGlass.

Zdroj: www.psu.edu

 

10-násobne pevnejšie ako klasické sklo

 

Nový druh skla LionGlass je výsledkom výskumov tímu vedcov z The Pennsylvania State University (Pennsylvánska štátna univerzita). Ich zámerom bolo vyvinúť sklo s pomerne vyššou pevnosťou a odolnosťou voči prasknutiu, navyše s možnosťou šetrnejšej výroby. Cieľ sa im podarilo splniť, nakoľko už prvé testy nového materiálu potvrdili približne 10-násobne vyššiu pevnosť. Kým klasické sodnovápenaté sklo začína praskať pri záťaži s hmotnosťou 0,1 kg, LionGlass sa udržal v nepoškodenom stave aj pri záťaži 1 kg.

 

Šetrnejšia výroba pri nižších teplotách

 

Ďalšou prednosťou skla LionGlass je spomínaná šetrnosť. Tá sa spája s výrobou materiálu pri nižších teplotách. Kým sodnovápenaté sklo vzchádza z pecí rozpálených na 1450 až 1550 °C, LionGlass je vďaka nahradeniu sódy a vápenca inými materiálmi možné vyrábať pri teplote nižšej o 400 °C. To sa automaticky odzrkadlí na celkovej spotrebe energie. Jej pokles zároveň povedie k zníženiu objemu emisií vyprodukovaných pri výrobe skla v horúcich peciach.

 

Podľa vedcov z Pennsylvánskej štátnej univerzity má LionGlass všetky predpoklady k tomu, aby sa stal plnohodnotnou náhradou za klasické sklo. Jeho uplatnenie v bežnej praxi je zatiaľ hudbou budúcnosti. Vývojári musia najprv získať patent, potom musí prebehnúť celý proces komercionalizácie a uvedenia materiálu na trh.   

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.psu.edu