Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Turkménsko vybudovalo na počesť bývalého prezidenta futuristické mesto

Napísal Róbert Bosák, 25.07.2023

Trend výstavby inteligentných miest budúcnosti prišiel aj do Strednej Ázie. Prvé smart mesto tohto druhu bolo nedávno slávnostne otvorené v Turkménsku. Postavené bolo na počesť bývalého prezidenta.

 

2. turkménsky prezident Gurbanguly Berdymuhamedov vlani prenechal úrad hlavy štátu synovi Serdarovi. Z povedomia turkménskej verejnosti ale nikam neodchádza nielen kvôli novej funkcii na čele Ľudovej rady Turkménska. Jeho meno bude stále prítomné aj v novom meste Arkadag.

Zdroj: newscentralasia.net

 

Mesto budúcnosti pre 73 000 obyvateľov

 

Nové turkménske mesto sa začalo budovať v roku 2019. Štát do neho investoval približne 3 mld. € a podobnú sumu chce vynaložiť na jeho ďalší rozvoj. Takáto čiastka má stačiť na to, aby mesto Arkadag mohlo fungovať ako futuristická mestská lokalita vybavená úspornými technológiami. Po ukončení procesu sťahovania v ňom bude žiť 73 000 obyvateľov, ktorí si našli alebo v blízkej budúcnosti nájdu domov prevažne v 7-poschodových bytových domoch.

Zdroj: AP Photo – Alexander Vershinin

 

Šťastné „eko“ mesto v bielom prevedení

 

7 poschodí má väčšina bytových domov. Dôvodom bolaa viera v šťastnú sedmičku, ktorá má obyvateľom priniesť do života hojnosť a spokojnosť. Typickým znakom mestskej zástavby sú aj jednoliate biele stavby. Biela má v stredoázijskej architektúre dlhodobú tradíciu a v prípade mesta Arkadag má vyzdvihnúť turkménsku kultúru. Tá sa snúbi s novodobým udržateľným prístupom, v rámci ktorého prišli mnohé „revolučné“ nápady. Jedným z nich je možnosť jazdy len v elektromobile.

Zdroj: AP Photo – Alexander Vershinin

 

V blízkosti prezidentovej rodnej dediny

 

Obraz mesta plného bielych stavieb a ciest s elektromobilmi dopĺňajú pamätníky a umelecké inštalácie. Väčšina z nich je venovaná bývalému prezidentovi označovaného titulom Arkadag (Ochranca). Na jeho počesť sa mesto vybudovalo v blízkosti jeho rodnej dediny Babarap na juhu krajiny vzdialenej zhruba 30 kilometrov od hlavného mesta Ašchabad. Prvé futuristické mesto v Turkménsku si okrem prezidenta uctilo výstavbou pamätníka aj achaltekinského koňa pochádzajúceho z tohto štátu.

Zdroj: AP Photo – Alexander Vershinin

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: newscentralasia.net, AP Photo – Alexander Vershinin