Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Trnava získala celoslovenské prvenstvo v oblasti fotovoltiky

Napísal Róbert Bosák, 03.07.2023

Cieľ splnený. Všetky trnavské základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta majú k dispozícii vlastnú elektrinu zo solárnej energie. Podobný krok sa doposiaľ nepodarilo urobiť žiadnemu slovenskému mestu.

 

Trnave zaistila celoslovenské prvenstvo v oblasti fotovoltiky iniciatíva spojená s inštaláciou fotovoltických systémov na strechy miestnych škôl. Kompetentní už minulý rok avizovali, že úsporné zariadenia sa nainštalujú na všetky základné školy, ktorých zriaďovateľom je mesto Trnava. V súčasnosti využívajú úsporné fotovoltické systémy všetky školské objekty patriace do tejto kategórie.

Trnava, Zdroj: pixabay.com

 

Fotovoltické panely využíva 9 trnavských škôl

 

Cieľ nainštalovať fotovoltické panely na všetky základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trnava sa začal napĺňať na jeseň minulého roka. Inštalačné práce postupne prebehli na 9 základných školách. Všetky z nich mali k dispozícii vlastnú elektrinu zo solárnej energie už vo februári tohto roka. 2 z týchto škôl dokonca dokázali vyrobiť nadbytok elektriny, ktorú mohli zužitkovať iné budovy.

 

Očakávaná návratnosť v rozmedzí 3 až 4 rokov

 

Hlavným cieľom inštalácie fotovoltických systémov bolo zaistenie energetickej sebestačnosti trnavských škôl. S tým súvisí aj zníženie nákladov na energie, ktorých zdražovanie pocítili aj školy. Vďaka úsporným zariadeniam by mali platiť o stovky až tisícky eur menej. Návratnosť investície, ktorá celkovo dosiahla viac ako 860 000 €, sa odhaduje na 3 až 4 roky v závislosti od spotreby a vývoja cien energií.

 

Školy nie sú jediné objekty, na ktoré chce mesto inštalovať úsporné zariadenia. Fotovoltické panely sa majú postupne dostať na strechy ďalších mestských budov. V pláne je inštalácia na budove Zariadenia pre seniorov v Trnave na ulici T. Vansovej aj na stavbe v areáli skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste. O inštalácii fotovoltiky sa uvažuje aj v súvislosti s hokejovým štadiónom.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – teraz.sk

Zdroj foto: pixabay.com