Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

To najdôležitejšie o ročnom vyúčtovaní v skratke

Napísal Róbert Bosák, 23.05.2017

Záverečný termín na doručenie ročných vyúčtovaní za rok 2016 sa pomaly blíži. Či ste ho už obdržali alebo stále čakáte, zopár užitočných informácií o termínoch, možnostiach reklamácie či finančných záležitostiach ohľadom vyúčtovania sa vám vždy zíde.

 

Chyby v ročnom vyúčtovaní, jeho neskoré doručenie alebo iné prekážky nie sú nič ojedinelé. Ak by aj všetko prebehlo v najlepšom poriadku, právo na kontrolu výsledkov vám nemôže nik zobrať. Nech sa vás týka ktorýkoľvek prípad, zopár užitočných informácií o tom, čo v takejto situácii robiť, bude určite iba plusom.

Zdroj: xpravo.eu

 

Vyúčtovanie musíte obdržať do 31.mája – Väčšine majiteľov už vyúčtovanie za minulý rok doručili, no niektorí musia počkať do poslednej chvíle. Ak to správca nestihne, spoločenstvo vlastníkov bytov mu môže siahnuť na platby za správu objektu. Doručenie do spomínaného dátumu totiž vyplýva priamo zo zákona a jeho porušenie sa penalizuje.

 

Správca je povinný predložiť aj správu o činnosti – Ročné vyúčtovanie nie je jediné, čo musí správca stihnúť do konca mája. Majitelia bytov si počkajú aj na správu o jeho činnosti, ktorá má okrem iného zahŕňať údaje o hospodárení objektu a stave spoločných častí budovy.   

 

Skontrolujte si, či vám sedia údaje – Po doručení vyúčtovania vás čaká kontrola údajov, pri ktorej by ste si mali dať pozor, či je zapísaný správny počet obyvateľov, či sedí výmera aj či je v poriadku zápis meračov teplej a studenej vody.

 

Prejdite si všetky položky vo vyúčtovaní – Spotreba tepla, rozúčtovanie za vodu, náklady na výťah, komín aj spoločnú anténu či energia v spoločných priestoroch. Je toho dosť, čo treba v ročnom vyúčtovaní skontrolovať a uistiť sa, či pri výpočte nedošlo k chybám.  

 

Pozor na zálohový predpis – Koncom roka ste museli obdržať zálohový predpis na budúce platby. Práve s ním si môžete porovnať ročné vyúčtovanie a spôsob rozpočítavania nákladov, ktorý musí byť v oboch prípadoch zhodný.

 

Oboznámte sa so zmluvnými pokutami – Ak vám naúčtujú nejaké zmluvné pokuty, ktoré sa vám zdajú neoprávnené, ide o chybu alebo o vašu neznalosť skrytých zmluvných podmienok. Môže ísť o pokutu za nenahlásenie nového obyvateľa, nedodržanie termínu úhrady zálohovej platieb alebo nesprístupnenie bytu na odpočítavanie meradiel.

 

Reklamácie adresujte na správnom mieste – Ak vo vyúčtovaní nájdete chyby, máte právo na vysvetlenie a v prípade oprávnenej reklamácie na úpravu stavu. Avšak dôležité je reklamovať na správnom mieste, teda u zhotoviteľa zodpovedného za vyúčtovanie, nie u dodávateľa energií.

Zdroj: energie-portal.sk   

 

Komu zatiaľ ročné vyúčtovanie nedoručili, musí ešte pár dní počkať, no do 31.mája by ste ho mali dostať. Následne si detailne skontrolujte jeho celý obsah a v prípade nejasností konajte. Sťažností na pochybenia je každý rok mnoho a nikdy neviete, kedy aj vám omylom vyčíslia nesprávne čiastky. A určite nechcete vyhadzovať peniaze do vzduchu kvôli chybám druhých.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : bystricoviny.sk, xpravo.eu, energie-portal.sk