Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Thajci postavili prvú bambusovú športovú halu v tvare lotosu

Napísal Róbert Bosák, 27.08.2017

Tak tomu sa hovorí výstavba v ekologickom duchu vo svojej najpokrokovejšej podobe. V Thajsku totiž vybudovali prvú športovú halu svojho druhu, ktorá je celá z bambusu.

 

Nejde o žiadny veľký štadión pre tisícky ľudí, no napriek tomu sa zapíše medzi najslávnejšie športové stánky vo svojom regióne. Viacúčelová športová hala postavená pre školu Panyaden International School v thajskom meste Čiang Mai neoslňuje svojou veľkosťou ani využitím, skôr dizajnom a konštrukčným prevedením, ktoré bolo zhotovené výlučne z bambusu.

Zdroj: archdaily.com

 

Jediným stavebným materiálom bol bambus 

 

Taktovku nad celým návrhom novej športovej haly patriacej vyššie spomenutej škole prebralo architektonické štúdio Chiangmai Life Architects & Construction. Aj preto je daná budova celá z bambusu, pretože miestny ateliér sa špecializuje na stavby z tohto prírodného materiálu. Čo je najzaujímavejšie, v tomto prípade nebol použitý iný materiál ani na jedinom centimetri.

Zdroj: archdaily.com

 

Dizajn a lá lotosový kvet

 

K 100% bambusovému prevedeniu bolo potrebné prispôsobiť aj elegantný dizajn, ktorý by ladil s celkovým konštrukčným prevedením. Nakoľko škola spája princípy budhizmu vedúce k láske k prírode a jej ochrane doplnené britskými vplyvmi, za vhodný návrh dizajnu sa zvolil tvar lotosového kvetu, ktorý badať najmä na streche navrhnutej v podobe lupienkov kvetu.

Zdroj: designgate.cz

 

Bambusová hala v číslach: 

 

- uhlíková stopa objektu je v porovnaní s inými objektmi nižšia o 90%

- šírka haly presiahla 15 metrov, pričom klenbu stropu dvihli nad 15 metrov

- maximálnu kapacitu haly prispôsobili tak, aby sa do nej zmestilo 300 žiakov

- podľa autorov projektu môže životnosť stavby prekonať celých 50 rokov

Zdroj: panayen.ac.th

 

Projekt tejto haly zrealizovaný iba pomocou bambusu ako jediného materiálu sa stal okamžite výnimočným svojho druhu. Nielen thajskej architektúre priniesol nový pohľad na výstavbu zo zatiaľ netradičných materiálov. Bambus bol v tomto kraji síce vždy považovaný za dokonalý, no na realizáciu takýchto hál sa doposiaľ neodvážil nik.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : webcoist.momtastic.com, archdaily.com, designgate.cz, panyaden.ac.th