Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Terrazzo radi vyhľadávame aj v súčasnosti

Napísal Róbert Bosák, 23.11.2015

Často ho nájdeme v historických budovách, no nechýba ani v moderných novostavbách. Hodí sa k tradičným prvkom, no nebojí sa kontaktu s inovatívnymi prevedeniami. Reč je o známom stavebnom materiáli pomenovanom terrazzo. 


V dnešnej ponuke kvalitných stavebných materiálov sa nájde mnoho alternatívnych noviniek, ktoré sú vyhľadávané pri výstavbe a rekonštrukciách rôznych objektov s cieľom nahradiť tie staršie. Popularita klasických osvedčených materiálov využívaných dlhé tisícročia však nie je náhodná a preto ich prichádzajúce novinky nahradia len veľmi ťažko. To sa týka aj terrazza, špeciálneho prírodného materiálu z mramoru, ktorý zažíva ďalšie znovuzrodenie a my si ho ideme trochu priblížiť.

Zdroj: www.tofo.me

 

Tradičný materiál využívame storočia

 

Zmes prírodného mramorového kameniva oficiálne nazývaného terrazzo je využívaná už dlhé storočia. Za oficiálne prvé zmienky sa považuje jeho prítomnosť v starovekých budovách v Palestíne a Malej Ázií. Jeho kvalita a dobrá odolnosť voči poškodeniam sa rýchlo osvedčila a materiál bol vyhľadávaný aj počas ďalších období až dodnes. Následne ho rozvoj moderného stavebníctva v 19. a 20.storočí nachvíľu poslal do úzadia, no v súčasnosti sa opäť dostáva na výslnie.

Zdroj: www.tuneldelhada.com


Typické mozaikové obrazce

 

Terrazzo má viacero špecifických čŕt a jednou z nich sú typické mozaikové obrazce. Tie síce nie sú pri tvorbe dizajnu podmienkou a na trhu nájdeme mnoho iných atraktívnych prevedení, no práve s mozaikou si tento materiál najčastejšie spájame. Nápad tvarovať toto mramorové kamenivo takýmito motívmi prišiel už v staroveku, keď s ním začínali Egypťania a ďalej ho rozvíjali v rímskej architektúre.  

Zdroj: www.citystonedesign.sk

 

Mramor dýcha prírodou

 

Seriózni predajcovia ponúkajúci terrazzo vám nikdy nepredajú žiadnu imitáciu. Pravá verzia tohto materiálu je totiž spracovávaná čisto na prírodnej báze z nefalšovaného mramoru, ktorý sa ťaží v prírodných ložiskách. Aj preto sú jeho vlastnosti vhodné práve pre tie vybrané druhy nehnuteľností, v ktorých dokáže mramor spĺňať úlohu kvalitného materiálu.

Zdroj: www.tofo.me

 

Najčastejšie na podlahách

 

Terrazzo nájdeme najčastejšie na podlahách, pretože vlastnosti tohto kameniva sú priam predurčené na ich spracovanie. To však nie je všetko a jeho využitie pokračuje viacerými doplnkami pre interiér aj vonkajšie plochy. Napríklad v súčasných rustikálnych príbytkoch sa nachádzajú rôzne kombinácie obkladov z terrazza, lebo dokážu vytvárať originálny dizajn vhodný pre daný štýl.

Zdroj: www.koebenhavnstoemrer.dk 

 

Pozitív tohto prírodného materiálu je viacero, no na druhej strane mu môžeme aj niečo vytknúť. Popri dobrej tvarovateľnosti, ľahkej údržbe, dizajnovej variabilite a odolnosti voči poškodeniam môžeme spomenúť slabú nasiakavosť. Tá sa podľa rastúceho záujmu a vyšších predajných čísel však nejaví ako prekážka, vďaka čomu zažíva terrazzo veľké znovuzrodenie a dostáva sa do rôznych nehnuteľností vrátane tých obytných.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : tofo.me, tuneldelhada.com, citystonedesign.sk, koebenhavnstoemrer.dk