Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Termodrevo už aj na Slovensku

Napísal Róbert Bosák, 21.10.2014

Aj keď má drevo ako súčasť stavieb skvelé vlastnosti, nájdeme v ňom aj nejaké slabiny, ktoré nútia niektorých obyvateľov hľadať iné riešenia. Existuje však možnosť ako ho ošetriť a ešte viac zvýšiť jeho kvalitatívnu stránku. Týmto spôsobom je jeho tepelná úprava.

Zdroj: www.woodcon.sk


Nie je to veľmi dlho, čo sa aj na Slovensku začalo vo väčšom presadzovať termodrevo ako vhodný materiál používaný na rôzne účely výstavby a rekonštrukcií. Podstatou tohto materiálu je jeho tepelná úprava, vďaka ktorej ho bude možné vystaviť aj náročnejším podmienkam bez obáv z rýchleho znehodnotenia. Profesionálny postup ošetrenia dreva, ktoré musí byť výhradne z pevných ihličnatých drevín pochádzajúcich zo severských kútov Európy, zabezpečí vysokú úroveň po kvalitatívnej stránke a za zmienku stojí aj celkový estetický vzhľad.

Zdroj: www.woodcon.sk


Špeciálny postup úpravy


Pri úprave drevenej hmoty sa používa iba para a teplo. Celý proces prebieha vo vysokej teplote. Maximálne sa odporúča do 220 stupňov, najčastejšie sa hmota ošetruje pri 180-190 stupňoch v závislosti od druhu použitého dreva. Aj keď sa môže tepelne spracovávať viacero druhov ihličnatých drevín, najlepšie sa pracuje so smrekom a fínskou borovicou, ktoré ponúkajú rozmerovú stálosť a sú dosť odolné voči rozpadu. Najväčšou výhodou termodreva sú vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti, ktoré nemajú pri neošetrenom dreve konkurenciu. 

Zdroj: www.gtwcompany.cz


Materiál je vyhľadávaný kvôli :


-         silnej kvalitatívnej stránke

-         inovatívnemu estetickému vzhľadu

-         flexibilite využitia materiálu

-         pevnosti a dobrej vodeodolnosti

-         obmedzeniu vzniku plesní

-         zvýšenému stropu voči mechanickým poškodeniam

Zdroj: www.gtwcompany.cz


Termodrevo je vhodným prvkom na :


Tvorbu fasád na domoch – Fasády pasívnych domov sa v západných a severských krajinách takmer nezaobídu bez účasti termodreva, ktoré je v tamojších končinách silným stavebným prvkom. Takto spracované fasády majú nielen nový štýl dizajnu, ale odolajú aj poveternostným podmienkam a zvýšenej vlhkosti.

Zdroj: www.eurofasady.cz


Vonkajšie aj vnútorné podlahy – Ako podlahový materiál je tento typ dreva ideálny, veď jeho štruktúra ponúka pevnosť a pôsobí aj protišmykovo. Vytvára nádhernú atmosféru vonku aj vo vnútorných priestoroch a zladenie s okolitým prostredím ešte viac zvýši jeho imidžovú stránku.

Zdroj: www.infloor-podlahy.cz


Obklady v interiéroch – Ak už chcete drevo do interiérov, to tepelne upravené bude tým najvhodnejším vzhľadom na jeho kvalitatívne vlastnosti. Táto teória platí dvojnásobne, pokiaľ sa jedná o obklady v kúpeľni alebo kuchyni, kde sa často kontaktujú povrchové materiály s vodou a parou. Tie však nedokážu poškodiť tepelne ošetrené drevené obklady.

Zdroj: www.honka.sk


Dominuje sibírska a fínska borovica


Na prípravu termodreva sa nesmú použiť akékoľvek dreviny, pretože len tie najkvalitnejšie drevené štruktúry dokážu ľahko zvládnuť mechanizmus opracovávania a neostať poškodené. Najčastejšie sa využíva drevo fínskej a sibírskej borovice, no ani smrek a sibírsky smrekovec nie sú výnimkou. Zabudnite na listnaté stromy a ich drevo, žiadny dub či jelšu nemôžete tepelne ošetrovať.

Zdroj: www.honka.sk


Kvalita termodreva sa rýchlo rozšírila do mnohých krajín a v niektorých dokonca ovládla svet drevárstva a stavebníctva. Západná Európa a škandinávske krajiny sú hlavnými regiónmi, kde sa termodrevo využíva bežne a väčšina stavieb ho pozná aj ako interiérovú súčasť. Pozitívne hodnotenie tohto špeciálne opracovaného materiálu nenechalo ľahostajných ani našich predajcov a tepelne ošetrené drevo sa nedávno stalo stabilnou súčasťou slovenského trhu.


Text : Róbert Bosák

Foto : woodcon.sk, gtwcompany.cz, eurofasady.cz, infloor-podlahy.cz, honka.sk