Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Taliansko zvažuje vypnutie uhoľných elektrární o rok skôr

Napísal Róbert Bosák, 19.06.2023

Uhoľným elektrárňam na území Apeninského polostrova sa kráti čas. Ich prevádzka sa podľa pôvodného zámeru mala ukončiť o rok a pol. Vládna garnitúra zvažuje možnosť urýchlenia tohto procesu o 12 mesiacov skôr.

 

V Taliansku v súčasnosti vyrába elektrinu 7 uhoľných elektrární. Podiel elektriny z uhlia sa minulý rok zvýšil na 7,5 %, čo je približne o 3 % viac ako v roku 2021. Za zvýšením aktivity uhoľných elektrární stojí prudký rast cien plynu a obmedzenie dovozu tejto komodity z Ruska kvôli konfliktu na Ukrajine. Obavy z nedostatku energie viedli k úvahám o predĺžení termínu vypnutia uhoľných elektrární z roku 2025 o pár rokov neskôr. Dnes je situácia iná a v hre je predčasné ukončenie ich prevádzky už 1. januára 2024.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com 

 

Podmienkou sú stabilné ceny plynu 

 

O prípadnom predčasnom vypnutí 7 uhoľných elektrární sa ako prvý verejne zmienil minister životného prostredia Gilberto Pichetto Fratin. Podľa jeho vyjadrení je takýto krok reálny, no má to jednu podmienku. Ceny plynu musia ostať na rovnakej úrovni ako v súčasnosti, inak by koniec výroby elektriny z uhlia prispel k ešte rýchlejšiemu zdražovaniu energií, na čo by opäť doplatili firmy aj domácnosti.

 

Taliansko dá stopku aj rope a plynu

 

Uhlie nie je jediným fosílnym palivom, ktorého sa chce Taliansko zbaviť. V snahe podporiť zelenú politiku a zvýšiť svoju energetickú sebestačnosť pripravuje plány na čo najrýchlejšie využívanie elektriny vyrábanej z ropy. Tá by mala byť minulosťou už pár rokov po ukončení prevádzky uhoľných elektrární. Neskôr príde rad aj na plyn, no tento krok čaká Taliansko až o niekoľko desaťročí. Jeho naplnenie závisí od viacerých faktorov, nakoľko krajina odoberá nemalý podiel plynu z iných štátov, napríklad z Alžírska.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com