Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Svojpomocne postavený eko-domček im chceli zbúrať úrady!

Napísal Atlas, 09.10.2016

Asi ako každý mladý pár aj Charlie a Megan dospeli do štádia, kedy chceli ísť bývať do vlastného. Obaja sa narodili a vyrástli v oblasti Pembrokeshire Južného Walesu. Spoločne zdieľali túžbu vychovať svoje deti v tejto rozprávkovej krajine. Avšak vzhľadom na vysokú cenu nehnuteľností, ktorá bola umelo nafúknutá z dôvodu vysokého dopytu obyvateľov miest, ktorí si v tejto oblasti kupovali prázdninové domy vedeli, že ísť do konvenčného bývania bez nutnosti zadĺženia sa hypotékou by bolo nereálne.

V spojení s prírodou

Pomocnú ruku im dali Charlieho rodičia. Tí vlastnia pozemok, na ktorom sa Charlie s Megan rozhodli postaviť svoje vysnívané bývanie. Nemalo však ísť o bežnú stavbu rodinného domu ale eko dom, ktorého materiály na výstavbu boli použité priamo z pozemku Charlieho rodičov. 

Zdroj: www.theguardian.com


Aj napriek tomu, že Charlie nemal žiadne predchádzajúce skúsenosti so stavbou akéhokoľvek domu, bol povzbudzovaný svojimi priateľmi, aby nestrácal čas myslením "Ako to nejde" ale proste začal stavať a stavba domu samotného sa už nejak sama rozbehne. Inšpiráciu a chuť do práce mu dávali aj ľudia z eko komunity susediaceho ostrova Lammas, ktorých existujúce príbytky ho iba usvedčili v tom, že uskutočnenie ich spoločného sna je reálne.

Počas stavby Charlie zvažoval viacero dizajnov, avšak práca s prírodným neopracovaným drevom nastavila dizajn budúceho príbytku v podstate sama. Po inšpiráciu si takisto chodil na susedný ostrov Lammas, avšak v konečnom dôskedku prebiehala stavba domu metódou "pokus - omyl".

Zdroj: www.beingsomewhere.net


Rozpočet na dom bol nízky, čo bol aj jeden z dôvodov, prečo boli na stavbu použité zrecyklované a lokálne ľahko dostupné materiály. Súčasne si dal mladý pár za cieľ postaviť energeticky nízkonákladový dom za použitia čo možno najviac prírodných stavebných materiálov, čím sa chceli vyhnúť použitiu konvenčných materiálov potencionálne obsahujúcich karcinogénne zložky. 

Vo finále tak eko-domček v hodnote len 13 000€ obsahuje tieto základné vlastnosti:

- Lokálne vyťažené neopracované drevo, ktoré je silnejšie a lacnejšie ako opracované hranoly
- "Živá strecha" - zníženie emisie skleníkových plynov, dobré termoizolačné vlastnosti a estetické vsadenie do prírody
- Izolácia pomocou balíkov slamy - má vyšší koeficient izolácie ako je požadované regulačným úradom. Lacné riešenie s dobrým využitím poľnohospodárskeho odpadu
- Vápená omietka - dovolí slame v izolácii dýchať, menšia viazaná energia ako v cemente
- Podlahové kúrenie - je zabezpečené z jediného zdroja energie (dreveného kotla). Aj napriek tomu, že podlahové kúrenie je zabudované priamo do zeme, čím vyhriatie trvá dlhšiu dobu, teplo si naopak udrží dlhší čas 
- Recyklované dvojsklo - je zadarmo, avšak je potrebné vytvorenie vlastných rámov, nakoľko tvar takéhoto skla nemá dokonalé hrany
- Dom je postavený na južnú stranu čím sa maximalizuje účinok slnečnej energie
- Rybník pred domom zabezpečuje viac odrazeného svetla


No a výsledok? Pozrite sa sami

Zdroj: www.dailymail.co.uk

Zdroj: www.beingsomewhere.net

Zdroj: www.walesonline.co.uk

Zdroj: www.walesonline.co.uk

Zdroj: www.dailymail.co.uk

Zdroj: www.dailymail.co.uk

Zdroj: www.dailymail.co.uk

"Povedali nám, že ho zbúrajú"

Skôr, ako sa však stihli vo svojom novom domčeku zabývať, museli čeliť nepríjemným ťažkostiam. Zo stavebného úradu dostali vyrozumenie, že nakoľko stavba nemá schválené stavebné povolenie, bude musieť byť zbúraná. V správe sa uvádzalo: "Aj napriek relatívne nízkemu vizuálnemu dopadu na okolie nabúrava vidiecky charakter susediacich budov a predstavuje neudržateľnú formu rozvoja bývania". Mladý pár však namietal, že dom postavili na pozemku svojich rodičov a má nízky dopad na životné prostredie kvôli svojej unikátnej konštrukcii. Stavebný úrad rovnako zamietol formálnu požiadavku zaradenia stavby do tzv. rozvojovej politky Jedna Planéta (z ang. One Planet Development Policy) kvôli tomu, že stavba nespĺňa prísne požiadavky pre zaradenie do programu. 

Po sérií odvolaní sa voči rozhodnutiu a podpísaní online petície viac ako 100 000 ľudmi proti zbúraniu eko-domčeka z Wallesu však po dvoch rokoch nastal v prípade obrat a úrady rozhodli, že stavba ostane stáť. V záverečnej správe sa uvádza, že stavba spĺňa požiadavky potrebné pre zaradenie do programu rozvojovej politiky Jedna Planéta a stavba je akceptovateľnou formou výstavby v otvorenej krajine. Naviac však Charlie s Megan musia každoročne písomne informovať úrady o dodržiavaní podmienok, na základe ktorých im bola stavba odobrená a o zachovaní udržateľného životného štýlu.

Zdroj: theguardian.com, beingsomewhere.net, walesonline.co.uk, dailymail.co.uk

Hobbití eko-domček