Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Svetovú architektúru dobyje kilometrový mrakodrap

Napísal Róbert Bosák, 22.01.2016

Preteky vo výstavbe najväčších mrakodrapov sveta pokračujú. Financovanie rekordne vysokej veže v Saudskej Arábii, ktorá prerastie dubajskú jednotku, je vyriešené a práce na jej dokončení môžu prebiehať naďalej.   

 

Poradie najvyšších budov sveta sa v posledných rokoch viackrát menilo, až kým sa aktuálnym lídrom stala 830-metrová veža Burj Khalifa v Dubaji. Ani tá si však neudrží svoje prvenstvo naveky a v súčasnosti sa mnohí pripravujú na plánovanú zmenu v celkovom poradí. Na vrchol rebríčka sa totiž má dostať Kráľovská veža (Kingdom Tower), ktorá vytvorí nový výškový rekord.

 

Veža siahajúca do výšky viac ako kilometer

 

Prípravu projektu Kráľovskej veže zobral do rúk tím zodpovedný za výstavbu súčasného výškového lídra Burj Khalifa. Známi architekti a stavebníci pod taktovkou Adriana Smitha sa tak snažia prekonať svoju vlastnú prácu a v saudskoarabskom meste Džidda sa pustili do realizácie budovy s výškou vyše 1 kilometra, ktorá po dokončení ovládne rebríček výškových veží.

Zdroj: www.availablespace.com.au

 

Počas výstavby prichádzajú zmeny v projekte  

 

Keďže výstavba najvyššej budovy sveta sa už začala, verejnosť s napätím očakáva postupné výsledky. Realizácia však vôbec nejde podľa plánu a počas výstavby sa muselo pristúpiť k viacerým nečakaným zmenám. Jednou z nich je napríklad zrušenie plánovaného heliportu na 157.poschodí, ktorý sa nevybuduje kvôli poveternostným podmienkami prichádzajúcim od mora. Takisto pôvodne očakávaná výška 1,6 kilometra je už teraz nereálna, takže stavebníci zastavia svoju prácu pri dosiahnutí výšky tesne nad 1 kilometrom.

Zdroj: www.availablespace.com.au

  

Problémy s financovaním vyriešené

 

Ďalšie komplikácie pri výstavbe Kráľovskej veže na seba nenechali dlho čakať a do hry vstúpili aj financie. Vzhľadom na potrebu vyriešiť prostriedky na dofinancovanie sa výstavba spomalila a tak nie je v súčasnosti hotových ani 30 poschodí. Na začiatku decembra sa však štátne investičné spoločnosti podujali prispieť na rozvoj mesta Džidda sumou 2 miliardy eur, pričom viac ako miliarda je určená práve na dokončenie super veže.

Zdroj: english.alarabiya.net

 

Projekt realizácie kilometrovej Kráľovskej veže sa stretol s obrovskými očakávaniami hneď po jeho predstavení. Celý tím zúčastnený na jeho príprave si nasadil latku doslova vysoko a teraz sa bude musieť vyrovnať s náročnými očakávaniami. Bližšie odpovede okolo výstavby tohto architektonického rekordéra nám prinesú roky 2018 alebo 2019, počas ktorých má byť dielo údajne hotové. Potom dostaneme odpovede, či je svet pripravený na takéto mrakodrapy siahajúce do výšky jedného kilometra a či budú preteky architektov pokračovať naďalej.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : availablespace.com.au, english.alarabiya.net