Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Svetové veľkomestá ovláda nový fenomén – City Farming

Napísal Róbert Bosák, 29.04.2018

Obyvatelia miest po celom svete sa čoraz častejšie stretávajú s pojmom „City Farming.“ Nadčasový fenomén spájajúci mestský život s prvkami vidieckeho pestovania sa stáva bežnou súčasťou obytných štvrtí volajúcich po zdravšom a ekologickejšom urbanizme.

Zdroj: www.smu.edu.org 


City Farming, u nás známy tiež aj ako mestské farmárčenie, bol pôvodne považovaný len za chvíľkový módny výstrelok. Niektoré médiá ho dokonca označovali za pokus o návrat hnutia hippies či márnu snahu o zastavenie pokroku zo strany ekologických aktivistov. Vývoj tohto fenoménu však vyvrátil pochybnosti a stal sa globálnym trendom s miliónmi priaznivcov po celom svete.

Zdroj: www.curbed.com 


Zelené záhrady priamo v centrách veľkomiest

 

Túžba po väčšej nezávislosti od konzumu a snaha o oživenie hlučných betónových metropol bola prvým spúšťačom zrodenia City Farmingu. Jeho priekopníci hľadali spôsob, ako sa môže uchytiť nápad sebestačného pestovania zdravých plodín priamo v uliciach veľkomiest, čo sa im podarilo hneď, nakoľko prítomnosť takýchto mestských záhrad, resp. fariem má niekoľko pozitív.

Zdroj: www.wikipedia.org 


Prínos využitia City Farmingu v metropolách:

 

- organické potraviny z overených zdrojov na dosah

- v prípade skolabovania dovozu aspoň čiastočné zásoby 

- chutné a čerstvé produkty pre malé lokálne reštaurácie

- kultivácia verejného priestoru a uzdravovanie atmosféry

- podpora pri budovaní komunít s rovnakými záujmami

Zdroj: www.latimes.com 


Nová kultúra hlási expanziu od východu po západ

 

Napriek pozitívam tohto fenoménu sa nájde dostatok skeptikov, ktorým prekážajú využívané metódy pestovania. V mnohých prípadoch je totiž slnko nahrádzané umelým LED osvetlením a podľa viacerých nie je vhodná ani poloha v mestách plných smogu. To ale nie je prekážkou k rýchlemu šíreniu mestského farmárčenia do ďalších metropol od východu po západ, ktorých je každým dňom viac.

Zdroj: www.pinterest.co.uk 


Expanzia City Farmingu ako najnovšieho trendu transformujúceho masový životný štýl vo veľkomestách zrejme neobíde ani nás. Napriek tomu, že ako konzervatívny štát sa globálnym trendom otvárame pomalšie, naša minulosť úzko spojená s agrárnym spôsobom života môže byť pre rýchle prijatie tejto kultúry kľúčová.

 

Text: Róbert  Bosák

Foto: www.ethicalfoods.com, www.smu.edu.org, www.curbed.com, www.wikipedia.org, www.latimes.com, www.pinterest.co.uk