Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Svet má prvý 3D most, vytlačili ho v Madride

Napísal Róbert Bosák, 28.02.2017

Je malý, jeho dizajn nemá čím prekvapiť a slúži len pre peších okoloidúcich. Aj napriek tomu sa stal svetovým unikátom a nik mu už nevezme historické prvenstvo, pretože ide o prvú „stavbu“ mosta, ktorý vyšiel z tlačiarne.

Zdroj: inhabitat.com

 

Číňania zrealizovali prvé 3D domy, Dubaj má prvé 3D kancelárske objekty a v Madride budú chodiť po prvom 3D moste. Vo frekventovanom mestskom parku Castilla-La Mancha totiž inštalovali netradičný most, ktorý nestavali pomocou klasických stavebných postupov. Jeho realizáciu má na svedomí 3D tlačiareň, čím sa do histórie zapísal ako prvý most tohto druhu.

Zdroj: 3Dprint.com

 

Malý a úzky, ale unikátny  

 

Spomínaný most nepatrí k žiadny veľdielam, skôr naopak. Ide o malý mostík, ktorého dĺžka dosahuje len 12 metrov pri šírke 1,75 metra. V porovnaní s klasickými betónovými mostmi je len miniatúrnym doplnkom, no práve vďaka svojej skromnosti sa hodí do miestneho parku ako doplnok. Navyše, podstatné nie sú jeho rozmery ani dizajn, pretože záujem vzbudzuje už tým, že je svetovým unikátom.

Zdroj: imerisia.gr 

Rýchle a kvalitné 3D stavby

 

Za návrhom, tlačou a následnou inštaláciou mostu stojí Inštitút pre pokročilú architektúru v Katalánsku. V spolupráci s poprednými architektmi pripravili dielo, ktoré malo potvrdiť schopnosti 3D stavieb. V prípade tohto mostu sa opäť ukázalo, že realizácia sa dá stihnúť za pár hodín alebo pár dní. V hre je aj otázka kvality, s ktorou však takisto nie je žiadny problém, pretože spracovanie betónového prášku formou tavenia umožnilo docieliť najvyššiu odolnosť.

Zdroj: inhabitat.com

 

Technológia 3D tlačiarní priniesla stavebníctvu obrovský pokrok, ktorý má množstvo výhod. Budovy sú realizované za pár dní, využívajú ekologické materiály, nevzniká pri nich odpad zaťažujúci životné prostredie a nevyžadujú veľký tím stavbárov. Práve preto sa takýto spôsob výstavby stáva stále žiadanejší, čoho výsledkom je aj madridský mostík. 3D tlač je však stále na začiatku svojej cesty a chce to veľa práce, aby zmenila celosvetové stavebníctvo.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : 3Dprint.com, inhabitat.com, imerisia.gr