Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Švédi predstavili plastové domčeky z recyklovaného morského odpadu

Napísal Róbert Bosák, 17.01.2019

Na severe Európy opäť potvrdzujú, že to s ochranou životného prostredia myslia vážne. Dvojica šikovných švédskych architektov totiž predstavila projekt plážových domčekov, ktoré sa majú postaviť z plastového odpadu v mori.

Zdroj: www.archdaily.com 


Plastový odpad uskladňovaný pod morskou hladinou je dlhoročným problémom, ktorý môže spôsobiť nemalú ekologickú katastrofu. Napriek tomu sa situácia veľmi nemení a s výnimkou občasných nápadov, ako odpad recyklovať, nedochádza k nejakému veľkému posunu. Možno aj preto, že projektov, s akým prišli architekti z ateliéru Goksøyr Arkitekter, je stále málo.

Zdroj: www.archdaily.com 


Plastic Island ako experimentálny projekt

 

Dvojica architektov zo spomínaného švédskeho ateliéru má s recykláciou morského odpadu bohaté skúsenosti. To jej pomohlo pripraviť experimentálny projekt Plastic Island, ktorý má priniesť 3 menšie ostrovné domy so vzhľadom pripomínajúcim typické plážové príbytky so sedlovou strechou. Práve spracovaný plastový odpad z mora poslúži pri realizácii skúšobného projektu ako hlavný stavebný materiál.

Zdroj: www.archdaily.com 


Výstavba zo špeciálnych plastových dosiek

 

Pri realizácii prvých experimentálnych domčekov nebude použitý žiadny nový neotestovaný materiál. Návrh ráta s využívaním spracovaných plastových dosiek, ktoré vznikajú tepelnou úpravou plastového odpadu. Pozitívom tohto materiálu nie je iba snaha o postupnú redukciu odpadu v mori. Za pozornosť stojí aj ich štíhlosť, farebná variabilita a dobrá tvarovateľnosť.

Zdroj: www.archdaily.com 


Rýchlo, lacno, jednoducho a ekologicky

 

Tieto plastové dosky majú byť jediným materiálom, ktorý bude pri výstavbe využitý. Vďaka tomu sa budú môcť objekty postaviť rýchlo a s minimálnymi investičnými nákladmi. Okrem toho, celý proces výstavby bude prebiehať bez akýchkoľvek negatívnych vplyvov na životné prostredie.

Zdroj: www.archdaily.com


Projekt Plastic Island síce rastúci problém s morským odpadom nevyrieši, no jeho úspešná realizácia môže priniesť nádej ďalším generáciám. Pozitívne ohlasy totiž inšpirujú k príprave podobných návrhov ďalších architektov. Situácia hroziaca ekologickou katastrofou by sa tak postupne mohla pohnúť vpred. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.archdaily.com

Foto: www.archdaily.com