Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stirlingovu cenu za rok 2023 získalo londýnske zariadenie pre seniorov

Napísal Róbert Bosák, 02.01.2024

Minulý rok sa odovzdali desiatky architektonických cien. Pozornosť sa sústredila aj na Britské ostrovy, kde sa hľadal ďalší víťaz Stirlingovej ceny. Najvýznamnejšie ocenenie v Spojenom kráľovstve putovalo do rúk autora návrhu jedného z najnovších zariadení pre seniorov v hlavnom meste.

John Morden Centre, Zdroj: mae.co.uk


Stirling Prize sa s výnimkou roka 2020 odovzdáva najlepším novým budovám nepretržite od roku 1996. Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) vlani vybral 27. laureáta ceny udeľovanej na počesť architekta Jamesa Frazera Stirlinga. Cieľom bolo nájsť budovu, ktorá sa podieľa na formovaní životného priestoru a prispieva k rozvoju britskej architektúry. Podľa poroty túto úlohu zo 6 finálových kandidátov najlepšie spĺňa projekt John Morden Centre.

John Morden Centre, Zdroj: mae.co.uk


Nadštandardné centrum pre seniorov


Nové zariadenie pre seniorov navrhnuté domácim štúdiom  rozšírilo londýnsku komunitu Morden College. Ide o charitatívny komunitný komplex pre dôchodcov, ktorí tu nachádzajú optimálne podmienky pre život. Stredisko John Morden Centre im zaistí ešte viac pohodlia a kvalitnejšiu dennú starostlivosť. Umožňuje to návrh, ktorý spája výber ideálnych materiálov s vkusným dizajnom, čistým prostredím a dispozíciou kladúcou dôraz na bezpečný pohyb po areáli aj v interiéroch. Centrum je navrhnuté ako sústava niekoľkých murovaných stavieb, ku ktorým vedie drevený chodník. Drevo je prítomné aj vo vnútri v podobe podláh a obkladov na stenách. Svetlé odtiene podporujúce presvetlenie vnútorných priestorov dekorujú ubytovacie jednotky, kaderníctvo, nechtový salón, kaviareň aj divadlo, v ktorom prebiehajú spoločenské akcie.

John Morden Centre, Zdroj: mae.co.uk


Terapeutická funkcia okolitej prírody


Útulné prostredie podporujúce aktívny a harmonický život ubytovaných seniorov nechýba ani v exteriéri. Dominantou vonkajších priestorov je záhrada s robustným cédrom. Okolo dreviny sa vybudovali miesta určené na posedenie na čerstvom vzduchu. Časť mobiliára je dostatočne tienená cédrom, časť previsnutou strešnou krytinou s materiálom obsahujúcim zinok. Zdravú mikroklímu zaisťuje poloha centra susediaceho s voľnou prírodou. John Morden Centre tak plní aj terapeutickú funkciu, ktorá zvyšuje celkový životný štandard obyvateľov. O príjemnú atmosféru a zdravú mikroklímu sa starajú aj špeciálne vetracie komíny, ktoré zásobujú interiér čerstvým vzduchom. Nielen tieto praktické a dizajnové prvky pomohli londýnskemu stredisku zdolať silnú konkurenciu a získať ateliéru  najcennejšiu trofej, akú môžu britské budovy a ich architekti vyhrať.

John Morden Centre, Zdroj: mae.co.uk


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: mae.co.uk