Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stavebnú firmu vyberáme najradšej podľa ceny

Napísal Róbert Bosák, 31.01.2016

Zmeny v myslení Slovákov si môžeme všimnúť v rôznych oblastiach, no orientácia na najnižšie ceny služieb je pre nás typická stále. Platí to aj v prípade výberu stavebných firiem, kde je výhodnosť ceny vo väčšine prípadov prvoradá.

 

Vykonanie stavebných prác niečo stojí a čím väčší rozsah, tým vyššia cena. Bez ohľadu na to, či chceme postaviť nový dom alebo nás zaujíma len nejaká malá rekonštrukcia, zadarmo nám túto prácu nespraví žiadna firma. Aj preto musíme pozerať na cenové ponuky, čo býva často hlavným kameňom úrazu. Pre mnohých Slovákov je totiž stále typické, že si vyberajú podľa najnižšej ceny a len málokedy si uvedomia mínusy takejto voľby.

Zdroj: www.idealnidum.cz


Snažíme sa platiť čo najmenej

 

Je pochopiteľné, že pri stavebných prácach sa snažíme ušetriť čo najviac a obzvlášť to platí v prípade väčšej objednávky, kde sa jedná o rozsiahle rekonštrukcie alebo dokonca výstavbu nejakého nového objektu. Aj preto vsádzame na služby, ktoré ponúkajú tie najnižšie ponuky a umožnia nám ušetriť niekoľko stoviek alebo tisíc eur podľa zvoleného objemu práce. Týmto spôsobom si zabezpečíme lacnejšie financovanie, čo nám dáva seriózny predpoklad k úspore.

 

Často šetríme na úkor kvality

 

Zameranie na najnižšiu cenu má svoje opodstatnenie, no dôležité je, aby sme si ju nevyberali na úkor kvality. Nikdy totiž nevieme, aké schopnosti a skúsenosti majú stavbári, ktorí pýtajú porovnateľne menej ako iné firmy a prečo je pre nich ponuka nízkej ceny dostatočná odmena. To môže mať viacero príčin a tou najčastejšou je slabý potenciál neprinášajúci zákazky, čoho výsledkom je stratégia ísť pod cenu.

 

Lacné ponuky môžu byť rôzne

 

Nízke ceny nemusia znamenať zlú kvalitu, na základe čoho by si každý objednával stavebné práce za podstatne menšie sumy. Avšak skoro vždy to má nejaký háčik, ktorý môže mať súvis s čímkoľvek. V slovenskom stavebníctve je dosť častým javom výber subdodávateľov, ktorí poskytujú lacné a závadné materiály, čo má samozrejme vplyv na nižšie náklady. Ani práca na čierno s nekvalifikovaným tímom bez potrebných zručností nie je ničím výnimočným a to prináša takisto ochotu zhotoviteľa robiť za menej. Pri takýchto ponukách si dávajte pozor na riziko zle odvedenej práce, ktorá je dosť pravdepodobná.

Cena dôležitá aj vo verejnom sektore

 

Orientácia na nízke cenové ponuky nie je zvykom len v prípade súkromných osôb. Podobnú stratégiu si môžeme všimnúť aj vo verejnom sektore, ktorý často vyhľadáva lacné ponuky s cieľom ušetriť, no tento výber niekedy nie je šťastným riešením. Štátne inštitúcie a orgány samosprávy však majú pomerne zložitú situáciu, pretože ak si vyberú drahšie firmy, okamžite sú pod paľbou verejnosti poukazujúcej na korupciu a klientelizmus.

Zdroj: www.butuki.com

 

Ak sa chystáte za účelom výstavby alebo rekonštrukcie osloviť nejakú stavebnú firmu alebo partiu živnostníkov, potom váš čaká dôležitý výber, pri ktorom bude samozrejme zohrávať dôležitú úlohu najmä cena. Pri výbere tej najnižšej si dajte aspoň záležať na získaní poznatkov o práci daného tímu a ich schopnosti splniť vaše požiadavky na vysokej kvalitatívnej úrovni. V opačnom prípade radšej porozmýšľajte, či stojí za to uprednostniť lacnú ponuku a či aj tak nakoniec neprerobíte za nápravu ich chýb.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : idealnidum.cz, butuki.com