Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Stavať domy môžeme aj pomocou tehál pripomínajúcich LEGO

Napísal Róbert Bosák, 18.02.2015

Niektoré stavebné trendy známe v zahraničí k nám stále nedorazili. Ak sa to aj podarilo, verejnosťou a stavebníkmi neboli uznané a ich využívanie v praxi sa nestretlo s prijatím. Podobné to je aj s inteligentnými tehlami, ktoré sú na Slovensku stále neznáme.

Je pravda, že ak sa vo svete presadí nejaký nový trend, do našich končín nemusí doraziť hneď. To je aj prípad inteligentných tehál, ktoré by sme bez informácií z médií sotva poznali. Ich vznik nemá dlhú históriu a chce to aj nejaký čas, kým sa tento inovatívny stavebný materiál dostane do povedomia ľudí. Práve preto je vhodné priniesť nejaké informácie o ich pôvode, vlastnostiach a využití, aby sme mali o tejto „novinke“ nejaké poznatky.

Zdroj: www.earchiweb.cz


Tehly ako lego


Na inteligentných tehlách je najzaujímavejšie, že ich tvar a systém použitia pripomína LEGO stavebnicu. Dánsky výrobca hračiek sa stal inšpiráciou pre tvorcov stavebných materiálov a tí prišli s kreatívnou myšlienkou vedúcou k efektívnejším stavebným postupom. Na výrobu tehál sa používa vysoko odolný betón a celý postup výstavby pozostáva z jednoduchého spájania tehál pomocou dutín a výstupných častí, čiže presne ako v LEGO stavebniciach.

Zdroj: www.d7bau.at


Nápad za milión?


Vznik tohto originálneho nápadu môžeme považovať za skvelý krok, pretože potenciál týchto tehál je nesmierne veľký. Ich výrobu si nechala patentovať spoločnosť Kate Bricks, ktorá s touto novinkou vstupovala na trh v pevnej viere, že súčasný spôsob výstavby sa v budúcnosti vďaka ich nápadu razantne zmení. Nakoľko je nápad stále čerstvý a patent získali len zhruba pred rokom, ťažko dopredu povedať ako sa tieto inteligentné tehly presadia.

Zdroj: www.d7bau.at


V čom spočíva efektivita tehál :


Univerzálnosť– Tento typ tehál je možné použiť na viacero stavebných účelov, takže nečakajte nejaké jednostranné využitie. Výrobcovia potvrdzujú, že tehly sú vhodné na výstavbu domov, mostov, bytoviek a ďalších budov.


Rozmanitosť – Ďalším skvelým atribútom tohto materiálu je možnosť vyrábať ich v rôznych tvaroch. To umožní efektívnejšiu výstavbu a lepšiu pevnosť konštrukčných častí stavby.


Úspornosť – Tehly sa spájajú pomocou špeciálneho lepidla, ktoré nahrádza maltu a tým pádom je celá stavba lepšie izolovaná. To samozrejme vplýva na schopnosť budovy spotrebovať menej energie, čiže objekty z týchto tehál sú zároveň úspornejšie.


Vzniká minimum odpadu – Pri výstavbe objektov za použitia inteligentných tehál sa stretneme ešte s jedným plusom a to je minimum stavebného odpadu. To je veľká pomoc pre majiteľov stavebníkov a takisto to prispieva k lepšej šetrnosti voči životnému prostrediu.

Zdroj: www.d7bau.at


Príchod inteligentných tehál na trh sprevádzali veľké očakávania, nakoľko sa považovali za prelom v stavebníctve. Výrobcovia predpokladali, že sa pomocou nich zmenia zaužívané stavebné postupy a objektov v štýle LEGO stavebnice začne rýchlo pribúdať. Vzhľadom na krátkosť ich pôsobenia a nedostatočné rozšírenie medzi stavebníkmi sa ich zatiaľ nepodarilo presadiť podľa predstáv, no stále je možnosť zvyšovania ich popularity. Podmienkou však je, aby spĺňali všetky kvalitatívne predpoklady, ktoré má ideálny stavebný materiál ponúkať.


Text : Róbert Bosák

Foto : earchiweb.cz, d7bau.at