Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Štát podporí výstavbu pasívnych domov novou dotáciou

Napísal Róbert Bosák, 11.01.2019

Kto chce bývať moderne, komfortne a ekologicky, ten môže vsadiť na pasívne domy. Aj keď ich realizácia nepatrí k najlacnejším záležitostiam, stavebníkom môže financovanie aspoň trochu uľahčiť nová štátna dotácia.

 

Hneď v úvode roka bolo vládnym kabinetom predstavených niekoľko nových návrhov. Patrí k nim aj nová dotácia, vďaka ktorej má byť financovanie výstavby pasívnych domov o niečo jednoduchšie. Zavedená má byť v rámci novely zákona o energetickej hospodárnosti budov, ktorú vláda stihla schváliť túto stredu.

Zdroj: www.e-architect.co.uk


Maximálna výška dotácie 8000 + 800 €

 

Náklady na realizáciu pasívnych domov môžu byť rôzne, takže kým niekomu dotácia pokryje zhruba šestinu obstarávacej ceny, pre iných bude len malou finančnou výpomocou. Jej výška totiž dosiahne maximálne 8 000 €, v prípade preplatenia nákladov na spracovanie projektovej dokumentácie a energetického certifikátu sa môže zvýšiť o ďalších 800 €.

Zdroj: www.dezeen.com 


Podmienky získania tohto príspevku:

 

- dotovaný dom musí byť postavený na území SR

- objekt sa môže využívať len  na účely obývania

- podlahová plocha domu nesmie prekročiť 200 m²

- dom má spĺňať kritériá na takmer nulovú spotrebu

Zdroj: phai.ie


Podpora výstavby úspornejších domov

 

Zavedenie spomínanej dotácie súvisí aj so snahou splniť záväzok stavať od roku 2020 už iba budovy s takmer nulovou spotrebou energie. Ten majú dodržať všetky členské krajiny v EÚ vrátane Slovenska. Práve dotácia vo výške 8000 € má podporiť postupný prechod výstavby domov na tie s minimálnou spotrebou energie.

Zdroj: passivehouseplus.ie 


Ako sme uviedli vyššie, vláda už novelu, ktorej súčasťou je poskytovanie dotácie, schválila. Jej znenie by malo vstúpiť do platnosti 1. mája tohto roku, odkedy sa zároveň začnú prijímať prvé žiadosti o získanie tohto príspevku.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Foto: www.e-architect.co.uk, www.dezeen.com, phai.ie, passivehouseplus.ie