Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Spotrebiteľský barometer odhalil situáciu v domácnostiach

Napísal Róbert Bosák, 15.04.2016

Súčasťou prieskumov Štatistického úradu SR je aj Spotrebiteľský barometer, ktorý sa zameriava na bývanie a domácnosti. Nedávno prebehlo ďalšie kolo tohto prieskumu, ktorého aktuálne výsledky sa už stihli dostať na verejnosť.

 

Najnovšie údaje pravidelne vykonávaného Spotrebiteľského barometru priniesli celkom dobré správy a v celkovom hodnotení sa dajú vnímať pozitívne, čo môžeme považovať za jeden zo signálov poukazujúcich na zlepšenie životnej úrovne. Nie všetci opýtaní sa však vyjadrovali s optimizmom a aj napriek miernemu poklesu ľudí sťažujúcich sa na nedostatok financií je ich počet stále výrazný.

 

Do roku 2016 sa vstupovalo s optimizmom

 

Rok 2016 mal byť pre majiteľov nehnuteľností o niečo lepší ako ten predošlý a mnohí čakali zlepšenie situácie okolo financovania domácností a výšky nákladov na bývanie. Podľa nových štatistík sa tieto predpoklady v mnohých prípadoch splnili, čo vyplýva aj z posledného kola Spotrebiteľského barometra. Popri pozitívnych správach sa však stretneme aj s ukazovateľmi, ktoré poukazujú na finančné problémy niektorých domácností.    

 

Skoro pätina očakáva mierne zlepšenie finančnej situácie

 

Spomínaný optimizmus súvisí najmä s pozitívnymi vyhliadkami domácností, ktoré sa tešia na zlepšenie finančnej situácie a podľa prieskumu dosahuje pomer takýchto domácností 18%. Na základe toho sa chcú opýtaní pustiť do odvážnejších investícií, ktorých výsledkom majú byť buď renovácie (15%) alebo rovno kúpa nového bývania (3%).

 

Necelých 20% žije z úspor alebo na dlh

 

Kým jedna skupina respondentov hovorí o lepších možnostiach na kúpu alebo rekonštrukciu nehnuteľnosti, iní avizujú isté existenčné problémy. Viac ako tretina opýtaných prežíva od výplaty k výplate, čo je ten lepší prípad. Necelých 20% sa nachádza v situácií, ktorá ich vedie k nutnosti siahnuť až na dno svojich úspor alebo si dokonca požičať.

 

Čo môžu slovenské domácnosti očakávať?

 

Hovoriť o zlepšení či zhoršení podmienok v domácnostiach vo všeobecnosti je zbytočné, veď každá domácnosť sa nachádza v inej situácií a jej momentálny stav je individuálny. Práve to je dôvodom, pre ktorý chcú jedni kupovať alebo renovovať, kým iní žijú z úspor alebo na dlh. Netreba však zabúdať, že životná úroveň Slovákov sa mierne zlepšuje, čo by malo zvyšovať pomer tých spokojnejších a postupne znižovať pomer ľudí s nedostatkom financií na bývanie.

 

Aj ďalší Spotrebiteľský barometer ŠÚ SR nám priblížil vnímanie bývania a jeho financovania zo strany slovenských domácností. Podľa aktuálnych výsledkov si teda môžeme spraviť istý názor, ktorý nám trochu priblíži momentálnu náladu v domácnostiach a schopnosť majiteľov financovať bývanie.

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : Štatistický úrad SR, Poštová banka

Foto : kontaktpf.cz