Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Spotreba plynu v Nemecku vlani klesla o 5 %

Napísal Róbert Bosák, 22.02.2024

Nemci spotrebúvajú stále menej plynu. Jeho spotreba klesla aj v roku 2023. Medziročne sa znížila o 5 %. Menej plynu spotrebovali domácnosti, malé firmy aj veľké priemyselné podniky.


O ďalšom poklese spotreby plynu v najvyspelejšej ekonomike Európy informovala Spolková sieťová agentúra. Zverejnené údaje za rok 2023 potvrdili klesajúci trend. Spotreba zemného plynu v Nemecku sa vlani znížila na 810 TWh. V medziročnom porovnaní ide o 5 % pokles. V porovnaní s priemernou spotrebou za roky 2018-2021 je to o 17,5 % menej.

Zdroj: pixabay.com


Viac ako polovicu plynu spotreboval priemysel


Spotreba vlani klesla v nemeckých domácnostiach aj vo firmách a podnikoch. Najviac plynu aj minulý rok spotreboval priemysel. Na industriálne firmy a priemyselné podniky pripadol 59 % podiel z celkovej ročnej spotreby. Zvyšných 41 % spotrebovali nemecké domácnosti. Do tejto skupiny odberateľov sa radia aj malé firmy.


Medziročný pokles zaznamenal dovoz aj vývoz


Nemecké zásobníky plynu boli na začiatku tohto roka naplnené na 91 %. Časť zásob pokrýva plyn z dovozu. Podľa predbežných čísel bolo v roku 2023 do Nemecka dovezených 968 TWh zemného plynu. V porovnaní s rokom 2022 sa dovoz znížil takmer o tretinu. Pod 33 % pokles sa najväčšou mierou podpísalo znižovanie dodávok plynu z Ruska. Mínusové čísla sa objavili aj v ukazovateli, ktorý sleduje medziročný vývoj vývozu. Do susedných štátov sa exportovalo o 63 % menej plynu ako v roku 2022. Najväčším odberateľom bolo Česko.


Do Nemecka vlani prúdil aj skvapalnený zemný plyn (LNG). Cez 3 nové terminály na pobreží bolo dovezených takmer 70 TWh. Skvapalnený zemný plyn pokryl 7 % z celkového dovozu za rok 2023.


Text: Róbert Bosák
Zdroj: TASR – teraz.sk
Zdroj foto: pixabay.com