Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Spotreba energie v nemeckom priemysle sa vlani znížila o viac ako 9 %

Napísal Róbert Bosák, 21.12.2023

Nemecké továrne si vlani museli vystačiť s menším množstvom energie. V roku 2022 jej spotrebovali o necelú desatinu menej ako v predchádzajúcich 12 mesiacoch. Medziročný pokles celkovej spotreby energie v nemeckom priemysle dosiahol viac ako 9 %.


O minuloročnom poklese spotrebe energie v nemeckom priemysle informoval štatistický úrad Destatis. Z jeho čísel vyplýva, že nemecké továrne vlani spotrebovali o 9,1 % menej energie ako v roku 2021. Ide o jeden z najvyšších medziročných prepadov od začiatku monitorovania tohto ukazovateľa. Pod vyšší pokles sa podpísal najmä nárast cien energií, kvôli ktorému boli viaceré továrne v rámci úsporných opatrení prinútené znížiť spotrebu.

Zdroj: pixabay.com


Najvyužívanejší zdroj energie bol plyn


Zníženie spotreby energie sa prejavilo najmä pri zemnom plyne. Jeho spotreba v nemeckom priemysle klesla v porovnaní s rokom 2021 až o 17,3 %. Napriek dvojcifernému poklesu sa udržal na čele rebríčka najvyužívanejších zdrojov energie. Z celkovej spotreby za rok 2022 si uchmatol najvyšší 28 % podiel.


Vyše 20 % podiel dosiahla aj elektrina


Viac ako 20 % podiel sa okrem plynu podarilo získať aj elektrine. Z celkovej spotreby energie za daný rok pokryla 21 %. Ostatné zdroje získali menej ako 20 % podiel. S 18 % podielom sa na tretiu priečku v rebríčku najvyužívanejších zdrojov energie zaradili minerálne oleje a ropné produkty. Uhliu v minulom roku pripadlo 15 %.

Zdroj: pixabay.com


Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – teraz.sk, Destatis – destatis.de

Zdroj foto: pixabay.com