Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Spotreba elektriny v EÚ klesá, aj kvôli koronakríze

Napísal Róbert Bosák, 15.09.2020

V súvislosti s vypuknutím pandémie a jej následnými dopadmi sa už niekoľko mesiacov stretávame s prepadom čísel vo viacerých štatistikách. Príkladom je energetický sektor v EÚ, ktorý v 2. štvrťroku zaznamenal výrazný medziročný pokles spotreby elektriny.

Zdroj: www.pixabay.com


Za výrazným prepadom spotreby energie v EÚ boli reštriktívne opatrenia, v rámci ktorých sa zatvorili mnohé prevádzky. To automaticky viedlo k znižovaniu spotreby elektriny, k akému nedošlo už niekoľko rokov. Aspoň tak to vyplýva z posledných známych štatistík Eurostatu za jednotlivé mesiace 2. tohtoročného štvrťroka.

Zdroj: www.pixabay.com


Pokles spotreby elektriny v EÚ dosiahol v máji vyše 10 %

 

Spotreba elektriny v EÚ zaznamenáva v porovnaní s predošlými rokmi prepad celý rok. Práve po vypuknutí pandémie sa však medziročne znížila až dvojciferne. V máji bol celkový rozdiel v porovnaní s najnižšou hodnotou za máj v rokoch 2016-2019 vyše 10 %. Ešte vyšší výsledok bol zaznamenaný v apríli, kedy bola väčšina ekonomiky v krajinách EÚ vypnutá celý mesiac. 

 

Najvyšší medziročný pokles spotreby elektriny (máj 2020):

 

Španielsko

- 13,7 %

Poľsko

- 13,7 %

Slovinsko

- 13,4 %

Chorvátsko

- 11,9 %

Rumunsko

- 11,8 %

Portugalsko

- 11,6 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

Pokles elektriny zaznamenali (nielen) v máji aj ďalšie členské krajiny. Celkovo v 9 z nich sa medziročný májový prepad pohyboval na úrovni od 5 do 10 %. Ďalších 6 krajín zaznamenalo výsledok v rozmedzí od 1 do 5 %. 2 krajiny majú za sebou stagnáciu na úrovni +/- 1 % a v 4 zvyšných štátoch sa spotreba elektriny zvýšila.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: www.pixabay.com