Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

So zlacňovaním plynu v domácnostiach sa opäť pokračuje

Napísal Róbert Bosák, 08.05.2016

Priestor na zlacnenie plynu stále existuje a majitelia domácností by za neho mali platiť opäť menej. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) totiž chystá ďalšiu reguláciu, ktorej výsledkom bude plyn lacnejší o niekoľko percent.

 

Na znižovanie cien plynu v slovenských domácnostiach si už pomaly začíname privykať. Po viacnásobnom zlacňovaní za posledné dva roky sa s reguláciou pokračuje naďalej a štát núka obyvateľom ďalšiu možnosť ako platiť za využívanie plynu menej peňazí. K tejto možnosti sa môžu dostať už v najbližšom čase, pretože predstavitelia ÚRSO nedávno ohlásili zmenu cien.

 

Ďalšie zlacňovanie prichádza po pár mesiacoch

 

Ak sa ÚRSO podarí splniť svoj zámer a pristúpiť k pripravovanej regulácií, pôjde už o druhé tohtoročné zlacňovanie plynu. K tomu prvému došlo hneď na začiatku roka, kedy sa aktuálne ceny znížili o 3,6%. Od tejto zmeny prešlo len zopár mesiacov, aby sa v tomto období začala pripravovať nová regulácia.

 

Pokles cien by mohol dosiahnuť až 5%

 

Podľa najnovších informácií sa v prípade zlacnenia hovorí až o 5% poklese cien. Tým by sa splnil cieľ kompetentných, ktorí ešte minulého roku spomínali celkové zníženie plynu o 9%. Spolu s januárovou reguláciou by sa tak znižovanie celkových cien dostalo na požadovanú úroveň a majitelia domácností by mohli využívať podstatne lacnejší plyn. 

 

Dôvody vedúce k plánovanej regulácií  

 

Vyjadrenia z ÚRSO vysvetľujú aj niekoľko dôvodov, pre ktoré chcú k regulácií pristúpiť. Za hlavný sa považuje vývoj cien na trhoch v Európe, kde už druhý rok dochádza k výraznému poklesu, na čo samozrejme zareagoval aj slovenský trh. Chystaná regulácia je teda prirodzená reakcia, na základe ktorej sa v prípade jej uplatnenia budú musieť dodávatelia prispôsobiť.

 

Zlacňovanie čaká aj firemných odberateľov

 

Nie sú to len domácnosti, ktorých sa má plánovaná regulácia týkať. V hre sú takisto firemní odberatelia z priemyselného sektoru, pri ktorých sa hovorí ešte o väčšej miere poklesu cien. Čerstvé informácie hlásia až 10%, no ani to nemusí byť konečné číslo, nakoľko predstavitelia firiem majú dosť veľký priestor na vyjednávanie o konečnej výške. 

 

Snaha ÚRSO vedúca k ďalšej regulácií cien by mala už čoskoro priniesť lacnejší plyn. Pôjde tak o druhé zlacňovanie od začiatku roka, samozrejme v prípade, že k regulácií dôjde. Všetko však nasvedčuje tomu, že tento cieľ sa podarí a majitelia domácností budú platiť za plyn opäť menej, pričom tentoraz má ísť o pokles až 5%. Aktuálne prebieha cenové konanie, ktorého výsledky napovedia viac a po ňom by mohol ÚRSO oznámiť aj konkrétnu výšku zlacnenia.

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje: urso.gov.sk, sita.sk

Foto : ipm-eg.cz