Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Slováci sú v miere úspor z disponibilných príjmov 6. najhorší v EÚ

Napísal Róbert Bosák, 05.12.2023

Eurostat zverejnil ďalšiu štatistiku s nelichotivým výsledkom pre Slovensko. Postarala sa o to priemerná miera úspor z disponibilných príjmov. Slováci v roku 2022 ušetrili priemerne „iba“ 5,3 %. V porovnaní s priemerom EÚ je to o vyše 7 % menej.


Eurostat definuje disponibilný príjem ako zostatok príjmov, ktorým domácnosť disponuje po zdanení a zaplatení poplatkov plynúcich z bankových a iných transferov. Na základe konečnej priemernej výšky tohto príjmu hodnotí, koľko si z neho domácnosti v členských krajinách EÚ odložia. V najnovšom rebríčku za rok 2022 sa priemerná výška úspor z disponibilného príjmu v EÚ znížila. Zo 16,4 % v roku 2021 klesla na minuloročných 12,7 %.

Zdroj: pixabay.com


Najviac dokázali ušetriť Nemci


Celkový priemer EÚ vlani najvýraznejšou mierou zvýšili domácnosti v Nemecku a v štátoch Beneluxu. Nemci si z disponibilného príjmu odložili priemerne 19,9 %. Vyše 19 % výsledok dosiahli aj Holanďania (19,4 %). Na bronzovej priečke sa ocitli Luxemburčania. Priemerná výška ich úspor sa vyšplhala na 18,1 %.


Slováci mimo prvej dvadsiatky


Smerom na východ EÚ sa priemerná výška úspor z disponibilného príjmu postupne znižovala. Viaceré štáty z južnej a východnej časti európskeho spoločenstva zaznamenali podpriemerný výsledok. Patrí k nim aj Slovensko s vyššie uvedenou priemernou výškou úspor na úrovni 5,3 %. Daný výsledok nás zaradil mimo prvú dvadsiatku. V roku 2022 sme obsadili 6. najhoršiu pozíciu v celej EÚ.

Zdroj: pixabay.com


Napriek podpriemernému výsledku sa domácnostiam vo väčšine štátov EÚ, ktoré v minulom roku zaznamenali výsledok pod 12,7 %, podarilo našetriť aspoň nejaké financie. Do mínusu sa dostali iba 2 krajiny. Eurostat nameral Poľsku výsledok na úrovni -0,8 %. V Grécku sa vyšplhal až na -4 %.


Text: Róbert Bosák
Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu, TASR – tasr.sk
Zdroj foto: pixabay.com