Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Slováci sú rekordne zadlžení – dlhy prevyšujú úspory

Napísal Róbert Bosák, 23.10.2018

Zadlžovanie slovenských domácností pokračuje. Opakovane to potvrdzujú rôzne štúdie, medzi poslednými aj aktuálna správa Allianz Global Wealth Report 2018, ktorej výsledky nás pasovali za krajinu s najrýchlejšie rastúcou zadlženosťou v regióne.

Zdroj: www.twitter.com 


Spoločnosť Allianz vydala správu hodnotiacu globálne finančné zdravie vo svete už 9. rok po sebe. V rámci tej najnovšej z nich zhodnotila stav v 53 štátoch, medzi ktorými nechýbalo ani Slovensko. Bohužiaľ, výsledky štúdie nám priniesli alarmujúce čísla, ktoré jasne poukázali na to, že situácia so zadlženosťou Slovákov je už nadpriemerne kritická.

Zdroj: www.fortune.com 


Zadlženosť Slovákov vzrástla o ďalších 10,3 %

 

Je to už pár rokov, čo zadlženosť Slovákov nepretržite stúpa. Deje sa tak od roku 2010, no až v posledných rokoch sme sa ako krajina začali radiť na vrchol rebríčka štátov, kde táto miera rastie najrýchlejšie. Podľa spomínanej správy od Allianzu dosiahol rast za minulý rok až 10,3 %, čo bolo najviac v regióne strednej a východnej Európy.

 

Rast zadlženosti opäť prekonal nárast úspor

 

Pretrvávajúci vysoký rast prináša zvyšovanie rozdielov medzi celkovým pomerom zadlženosti a pomerom úspor. Situácia stihla vyústiť do stavu, kedy je priemerná miera úspor na jedného obyvateľa nižšia ako miera celkového dlhu. Spomínaná štúdia ukázala, že pomer zadlženosti prerástol priemernú mieru úspor o skoro 700 €, nehovoriac o tom, že v porovnaní s celkovým číslom z regiónu strednej a východnej Európy je to viac o vyše 2200 €.

 

Priemerná zadlženosť Slovákov na obyvateľa – 6792 €

Priemerná miera úspor Slovákov na obyvateľa – 6190 € (40. miesto v rebríčku 53 krajín)

 

S Rumunmi máme najnižšie úspory v regióne

 

Miera úspor Slovákov je nielenže nižšia ako ich zadlženosť, problémom sa stáva aj to, že patrí k najnižším v našom regióne. Menšími úsporami disponujú už iba Rumuni, ktorí podľa štúdie vlastnia priemerne len 4521 €. Vo všetkých ostatných krajinách strednej a východnej Európy majú obyvatelia priemerne nasporené o niekoľko stoviek až tisíc viac.

 

Priemerná výška úspor na obyvateľa v regióne – 10 381 €

Krajina

Priemerná výška úspor

1. Česko

15 291 €

2. Maďarsko

13 404 €

3. Poľsko

   8273 €

4. Bulharsko

   7678 €

5. Slovensko

   6190 €

6. Rumunsko

   4521 €

Zdroj: www.allianz.com

 

Extrémne vysoký dopyt po úveroch a slabé zhodnocovanie kapitálu, práve to sa podpisuje na tom, že v novom rebríčku úspor dosahujeme z 53 štátov, ktoré Allianz zhodnotil, nelichotivé  40. miesto. Keďže nejde o ojedinelú štúdiu, ktorá poukazuje na tieto čísla, Slováci by si mali čím skôr uvedomiť, že rastúca zadlženosť je obrovským rizikom nielen pre ich peňaženky, ale aj pre ekonomiku krajiny.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.allianz.com, www.marketscreener.com

Foto: www.theglobaltreasurer.com, www.twitter.com, www.fortune.com