Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Situácia okolo dane z nehnuteľnosti v Bratislave

Napísal Róbert Bosák, 23.10.2015

Okolo dane z nehnuteľnosti bolo na Slovensku pomerne dosť dlho ticho. V súčasnosti však na verejnosť prichádzajú zaujímavé novinky priamo z Bratislavy, kde sa táto téma stáva jednou z najsledovanejších.  


Problematika spojená s platením dane z nehnuteľnosti sa na Slovensku dosť často zamotáva a výnimkou nie je ani Bratislava. Tam sa aktuálne navrhuje viacero opatrení, ktoré môžu niekomu pripadať až neuveriteľné, pretože najprv sa predstavil návrh na zvýšenie samotných daní a krátko na to prišli informácie o vytvorení kontrolnej skupiny, ktorá má sledovať výber daní a odhaliť možné úniky. Kým jedni tieto kroky obhajujú, druhí vyjadrujú svoj nesúhlas.

 

1. Zvýšenie sadzby dane

 

Magistrát navrhol vyššiu daň z nehnuteľnosti

 

V Bratislave sa daň z nehnuteľnosti nemenila už od roku 2012 a vlastníci nehnuteľností v jednotlivých mestských častiach tak platili rovnaké sadzby aj v minulom a predminulom roku. To však nie je hlavným dôvodom, kvôli čomu sa magistrát podujal na zvýšenie tejto sadzby. Podľa slov primátora je Bratislava povinná upraviť výšku dane kvôli prekročeniu zákonnej hranice spojenej s maximálnym možným rozdielom najvyššej a najnižšej dane za stavby v meste. Ako obhajobu návrhu uvádza aj podobnú sadzbu dane s ostatnými mestami, kým cena nehnuteľností je niekoľkonásobne vyššia, čo je z jeho strany vnímané ako celkom nespravodlivé.

 

Niektoré mestské časti nesúhlasia

 

Hlavný bod návrhu spočíva v zvýšení dane z nehnuteľnosti o 100%. Práve to je príčinou, pre ktorú predstavitelia niektorých mestských častiach (napríklad Jarovce či Lamač) dali najavo svoj nesúhlas. V praxi to síce znamená, že schválenie návrhu by prinieslo do rozpočtu mesta aj rozpočtu mestských častí rovnako po 3,5mil.€, no 2-násobné zvýšenie sa mnohým javí ako dosť vysoké.

 

Daňová úľava pre majiteľov nad 62 rokov

 

Súčasťou návrhu zmien v dani z nehnuteľnosti je aj poskytnutie úľavy pre osoby prekračujúce vek nad 62 rokov. Celkovo má ísť o 50% zníženie, ktoré môže týmto osobám finančne dosť pomôcť. Zmena sa týka posunutia konkrétnej vekovej hranice, ktorá bola doteraz nastavená na 70 rokov.

 

2. Kontrola plnenia daňovej povinnosti

 

Bratislavských daňovníkov budú kontrolovať

 

Druhou zaujímavou novinkou, s ktorou bratislavský magistrát aktuálne prichádza, je kontrola majiteľov nehnuteľností a ich povinnosti platiť daň. Konkrétne sa jedná o plán na vytvorenie špeciálnej skupiny kontrolórov, ktorí budú mať za úlohu preveriť efektivitu výberu a platenia daní, nastaviť funkčný systém a kontrolovať zoznamy daňovníkov.

 

Magistrát nepovie všetky podrobnosti

 

Ohľadom prípravy tejto kontrolnej akcie neprichádza veľa informácií, čo vedenie magistrátu vysvetľuje potrebou diskrétnosti. Konkrétne kroky a jednotlivý postup ostávajú utajené a tak sa verejnosť nedozvie všetky detaily. Kontrola však prebehne čoskoro a údajne by mohla do rozpočtu priniesť až 400 000€, čo je celkom reálny odhad.

 

Aktuálne kroky spojené s kontrolou a výberom daní z nehnuteľnosti v Bratislave sa môžu ešte zmeniť. Isté však je, že po 10 rokoch prebehne v hlavnom meste opäť rozsiahla kontrola tohto typu a že v novembri sa bude hlasovať o schválení 100% zvýšenia dane z nehnuteľnosti, ktoré by po schválení začalo platiť hneď od januára 2016. Nechajme sa teda prekvapiť ako dopadnú výsledky týchto opatrení a čo prinesú Bratislavčanom v praxi.   

 

Text : Róbert Bosák

Foto : bratislava.sk