Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Singapur – príklad zelenej architektúry a moderných urbanistických riešení

Napísal Róbert Bosák, 22.03.2016

Ak chceme spoznať skutočný zmysel zelenej architektúry, návšteva Singapuru bude jedným z najlepších príkladov. Tento klenot medzi juhoázijskými mestami je symbolom staviteľského umenia, ktoré spája komfortný život so zdravým a estetickým prostredím. 

 

Viacero juhoázijských metropol je známych svojimi špecifickými urbanistickými plánmi, no Singapur medzi nimi dosť vyniká. V tejto exotickej aglomerácií nájdeme inšpiratívne spojenie vysokej kvality moderného mestského života s trvalo udržateľnou architektúrou, ktorá sa stará o neustále skvalitňovanie výstavby. Obyvateľom aj turistom sa tak umožnilo využívať stavby pripravené slúžiť nielen na bývanie a prácu, ale tiež na podporu životného prostredia a lepšej koexistencie človeka s okolitým prostredím.

Zdroj: www.slantour.cz

 

Mesto postavené vo veľkej zelenej záhrade

 

Vegetácia a spojenie s prírodou zohráva v Singapure hlavnú úlohu, čomu sa prispôsobili aj návrhy architektov. Tie sa nesú v znamení energetickej efektivity, ktorá má šetriť prostredie a zároveň aj peňaženky obyvateľov. Dôraz sa prikladá na hojnú účasť prírodných materiálov, z ktorých sa stavajú všetky významné budovy. Okrem toho, v celej lokalite sa rozprestierajú bohaté vegetačné zóny, ktoré vzbudzujú dojem, že Singapur je vlastne rozsiahlou záhradou, akurát sa v nej postavilo mesto.

Zdroj: www.firotour.cz


Začalo to realizáciou unikátneho projektu

 

Obraz Singapuru nebol vždy podobný tomu dnešnému a v minulosti mu chýbali nezvyčajné miesta, ktoré preslávili mesto po celom svete. Zmena prišla len pred pár rokmi, keď sa začalo s prípravou projektu Gardens by the Bay, ktorý mal navždy zmeniť atmosféru metropoly. To sa aj podarilo a postupná realizácia nápadu za milión utvárala nový charakter lokality. 

Zdroj: www.stylenew.cz


Dominantou mesta sú „super stromy“

 

Za najvýznamnejšie dominanty Singapuru dnes nikto nepovažuje mrakodrapy alebo nákupné centrá. Záujem miliónov turistov vzbudzujú tzv. super stromy, ktoré by ste len ťažko hľadali niekde inde. Ide o zoskupenie niekoľkých oceľových stromov, ktoré postavili ako obrovské energetické centrá vytvárajúce solárnu energiu. Ich využitie spočíva aj v zbere dažďovej vody a samozrejme nezabúdajme ani na podporu cestovného ruchu. Po zotmení sa totiž menia na objekty prinášajúce nádherné predstavenie svetiel a zvukov. 

Zdroj: www.stylenew.cz

 

Mesto má najväčšie skleníky sveta

 

Ďalším super nápadom ako oživiť Singapur kombináciou praktického a estetického riešenia pre moderné mesto bola realizácia obrovských mušlí slúžiacich ako skleníky. Ide o najväčšie skleníky sveta siahajúce do výšky 5 poschodí, ktoré sú takisto súčasťou svetoznámeho areálu Gardens by the Bay. V interiéri oboch z nich nájdeme bohato zastúpené parky a botanické záhrady, pričom okrem turistickej funkcie spĺňajú aj tú hospodársku.

Zdroj: pumpkintravel.blogspot.com

 

Aj keď mnohé európske metropoly spravili poriadny kus práce a v oblasti zelenej architektúry a moderných urbanistických riešení rýchlo napredujú, stále sa majú čo učiť od Singapuru. Ten je často vnímaný ako rozprávkový raj a v porovnaní s inými mestami je skutočnou inšpiráciou plnou zelene, prírodných prvkov a pokrokových technológií vedúcich k harmónií človeka so životným prostredím.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : slantour.cz, firotour.cz, stylenew.cz, pumpkintravel.blogspot.com