Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Šetríme vďaka dažďovej vode

Napísal Róbert Bosák, 09.09.2014

Každý záhradkár pozná veľmi dobre vzácnu hodnotu dažďovej vody. Jej nedostatok je citeľný najmä v suchšom období a spôsobuje veľkú reťazovú reakciu s koncovým dopadom na peňaženku. Práve to bolo dôvodom uvedomenia si, že vďaka moderným technológiám sa dá nakladať s vodou rozumnejšie a ešte na tom aj ušetriť nejaké peniaze.

Zdroj: www.hauraton.com


Ceny pitnej vody sa ešte donedávna pohybovali na tak nízkej úrovni, že jej plytvanie netrápilo príliš veľa obyvateľov. Voda však nie je nevyčerpateľným prírodným zdrojom, takže istota jej večného vlastníctva vôbec neexistuje. Je škoda, že až zvýšenie cien donúti ľudí lepšie využívať základné zdroje potrebné pre plnohodnotné nažívanie, no lepšie teraz ako nikdy. A efektívne nakladanie s dažďovou vodou v domácnostiach patrí jednoznačne k rozumným riešeniam, pri ktorých sa chráni prírodné bohatstvo a zároveň šetria peniaze ľudí.

Zdroj: www.hauraton.com


Kompletný systém na vodu z dažďa


Aby ste mohli mať plnefunkčný mechanizmus na čiastočné nahrádzanie pitnej vody dažďovou, potrebujete si zabezpečiť kompletný systém. Skladá sa len z dvoch zariadení, ku ktorým samozrejme treba ešte odkvap napojený na strechu a filter čistiaci vodu prichádzajúcu do spotrebičov. Čo sa týka zásobníka, montuje sa na odkvapový systém a zhromažďuje sa v ňom dažďová voda. Funkciu čerpadla poznáme, má za úlohu dopraviť vodu do napojených zariadení. Tento systém sa správa inteligentne, no má jeden problém. Nie je dobré ho inštalovať po výstavbe, takže najefektívnejší bude už pri prvých stavebných prácach na novom dome. 

Zdroj: www.cenyenergie.cz


Úsporný aj núdzový krok


Šikovní majitelia domov, ktorí si dajú záležať na úspornom fungovaní ich obydlia, poznajú efektívne nakladanie s vodou pochádzajúcou zo zrážok. Možno sa inšpirovali západnými krajinami, veď Nemci či Švajčiari využívajú túto technológiu viac ako 10 rokov a zadováženie tohto systému tam býva dokonca dotované štátom. U nás je takáto kúpa na vlastné náklady, no v priebehu niekoľkých rokov sa dajú zrátať prvé významné čiastky vzniknuté úsporou na stočnom, takže stále sa to oplatí.

Zdroj: www.ekodren.sk


Nakoľko nie je dažďová voda pitná, nedokáže nahrádzať 100% celkovo využívanej vody v domácnosti. Pri kúpe kvalitného systému zásobovania a filtrácie však dokáže zabezpečiť 50-60% úžitkovej vody, čo spraví už za jeden rok výrazný rozdiel v rozpočte. Okrem toho, voda v zásobníku vydrží zhruba 2-3 týždne a pri prípadnom výpadku dodávky pitnej vody môžete rátať aspoň so základnými potrebami ako pranie, splachovanie WC či polievanie záhrady.

Zdroj: www.manadatrading.sk


Zatiaľ len v rodinných domoch


Vlastníci rodinných domov môžu prehodnotiť svoje hospodárenie s energiami a na základe záujmu o zníženie výdavkov majú šancu ušetriť na vode pomocou zaobstarania dažďových systémov. Sami si určia rozsah využitia a nikto sa im nebude starať do tohto postupu. Iné je to v bytových domoch, pri ktorých je inštalácia takýchto systémov ťažko predstaviteľná z viacerých dôvodov. Aj keby sa vlastníci bytov dohodli na veciach súvisiacich s peniazmi a montážou, zabezpečiť čiastočnú náhradu pitnej vody dažďovou na základe zachytených zrážok v podzemnom zásobníku a jej následné rozvádzanie po celej bytovke je momentálne nereálne. Zatiaľ sa teda takéto úsporné mechanizmy využívajú len v rodinných domoch a v nehnuteľnostiach podobného typu, napríklad v chalupách.

Zdroj: www.manadatrading.sk


V súčasnosti je postoj k vode úplne iný ako v minulosti. Ani v Európe, kde sa o jej nedostatku nedá hovoriť, sa už nepovažuje za samozrejmú a vlády, firmy aj obyvatelia si stále viac uvedomujú potrebu lepšieho využívania vody. V poslednom čase sa začali zdroje skupovať veľkými spoločnosťami, čo môže v budúcnosti spôsobiť vysoké ceny za túto základnú "surovinu." Snáď všetky tieto faktory zohrajú úlohu pri potrebe zmeniť postoj a myslenie a ľudia začnú považovať aj dažďovú vodu za vzácny dar prírody a začnú s jej efektívnym využívaním v maximálnej možnej miere.


Text : Róbert Bosák
Foto : hauraton.com, cenyenergie.cz, ekodren.sk, manadatrading.sk