Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

S certifikátom sa k hypotéke dostanete ľahšie

Napísal Róbert Bosák, 24.01.2015

Hypotéky patria k najčastejším spôsobom financovania bývania na Slovensku. Nakoľko je záujem o tieto úvery vysoký, banky sa snažia prichádzať s lepšími podmienkami a možnosťami na získanie peňazí, o čom svedčí aj vydávanie hypotekárnych certifikátov.


Hypotekárny certifikát, inak nazývaný aj dekrét, patrí k špeciálnym dokumentom, ktorý môžu banky vydať klientom ako nástroj na jednoduchšie získanie hypotéky. Tento krok sa u nás stále považuje za novinku, no bez problémov si získala pozitívne ohlasy, nakoľko žiadateľom  poskytuje dostatočný priestor na dôkladné zváženie výberu vhodnej hypotéky a financovanej nehnuteľnosti.


Význam hypotekárneho certifikátu


Hlavný cieľ vydania certifikátu spočíva v dôkladnom a podrobnom oboznámení klienta o jeho možnostiach pri žiadaní o hypotéku. Vďaka tomuto dokumentu bude presne vedieť aké podmienky môže očakávať, na základe čoho sa bude vedieť lepšie rozhodnúť pri získavaní financií z požičaných zdrojov. Celkove sa teda dá certifikát považovať za akýsi prostriedok garantujúci isté podmienky, s ktorými môžete v prípade požiadania o hypotéku v období platnosti dokumentu rátať ako so záväznými.


Vlastníctvo dekrétu prináša viacero plusov (tie však závisia od výberu banky):


–        pri vybavovaní certifikátu nemusíte poznať nehnuteľnosť, ktorú chcete financovať

–        na základe informácií z dokumentu budete vedieť akú nehnuteľnosť si vybrať

–        pri schvaľovaní už neabsolvujete náročný administratívny proces

–        vystavený certifikát v jednej banke môžete použiť aj pri rokovaní s inou


Všetko záleží od konkrétnej banky


Nie každý vlastník certifikátu sa môže spoliehať na rovnaké podmienky. Obsah toho čo máte na základe jeho vydania garantované závisí vždy od danej banky a preto sú spomenuté výhody len všeobecné. Každá banka si určuje individuálne kritériá podľa vlastnej metodiky, takže podľa toho sa musíte vedieť zariadiť aj Vy.


Niektorá inštitúcia Vám zaručí maximálnu výšku úveru aj s presnými úrokmi, iná len niečo z toho a pri ďalšej nemusíte mať garantované nič. Aj v tom poslednom prípade je však certifikát stále prínosom, pretože jeho získaním nemusíte absolvovať celý proces predkladania dokumentov a ďalších zdĺhavých úkonov opäť. Rozdiely spočívajú aj v platnosti certifikátu. Kým niekde máte platnosť len 30-dní, iní Vám môžu ponúknuť 3 alebo 6 mesiacov.


Ako prebieha proces vydania:

Pri žiadosti o vydanie certifikátu sa postupuje podobne ako pri žiadaní o hypotéku. Banke predložíte žiadosť, ku ktorej priložíte vyžadované doklady totožnosti a potvrdenie o príjme v závislosti od druhu pracovného pomeru. Potom banka prejde k prevereniu bonity žiadateľa, nazrie do registrov a preskúma Váš finančný stav. Ak nenájde žiadnu prekážku k vydaniu, získavate certifikát na určitú dobu platnosti. Počas nej môžete získať hypotéku bez ďalších procesov spojených s klasickým žiadaním, pretože banka o Vás zistila všetko už pri vydávaní certifikátu. Pripomíname však, že ak počas doby platnosti nepožiadate o financie, certifikát Vám automaticky prepadne.


Je jasné, že žiadatelia o hypotéku sa snažia hľadať tie najefektívnejšie riešenia, vďaka ktorým by schválenie produktu prebiehalo omnoho jednoduchšie a najmä samotní klienti by lepšie vedeli, na aké konkrétne podmienky sa majú pripraviť. Práve tomu má pomôcť aj vydávanie hypotekárnych certifikátov, ktoré má v súčasnosti vo svojich službách niekoľko slovenských bánk, takže skúste tento dokument tiež získať a neváhajte ho využiť pri žiadaní o hypotéku.


Text : Róbert Bosák

Foto : flexihypoteka.sk