Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ropná rafinéria v Chang-čou sa premení na udržateľnú mestskú štvrť

Napísal Róbert Bosák, 28.09.2023

Trend premeny niekdajších priemyselných zón na moderné mestské štvrte zavítal aj do Číny. Mesto Chang-čou zašlo ešte ďalej a pripravilo projekt konverzie ropnej rafinérie na čistú a udržateľnú viacúčelovú mestskú zónu šetrnú voči životnému prostrediu.

Zdroj: Engram

 

Projekt Hangzhou Oil Refinery Factory Park sa zrealizuje v niekdajšej industriálnej zóne na južnom konci Veľkého kanála. Jedná sa o najdlhšiu umelú rieku na svete, ktorú Číňania vybudovali ako plavebnú obchodnú cestu už v staroveku. V 20. storočí bolo v okolí jej toku vybudovaných niekoľko priemyselných štvrtí. Jednou z nich je industriálna zóna v Chang-čou.

Zdroj: Engram

 

Viacúčelová lokalita zachová priemyselné dedičstvo

 

Priemyselná štvrť Hangzhou Oil Refinery Factory Park sa podobne ako ďalšie industriálne zóny pri Veľkom kanáli premení na modernú mestskú lokalitu s rezidenčnými, kancelárskymi aj kultúrnymi objektmi. Byty, obchodné prevádzky, kancelárske priestory aj kultúrne strediská sa zriadia priamo v technických objektoch, ktoré pred ukončením priemyselnej činnosti slúžili na chod rafinérie. Holandský architektonický ateliér MVRDV pri tvorbe návrhu bral ohľad na historické dedičstvo areálu. Premenu objektov, ktoré ešte neboli zbúrané, navrhol tak, aby boli zachované ich pôvodné konštrukcie aj niektoré interiérové prvky. Pôvodné budovy pripomenú aj novostavby, ktorých tvar a vonkajší dizajn je inšpirovaný zbúranými technickými objektmi.

Zdroj: Engram

 

Od fosílnych palív k obnoviteľným zdrojom energie

 

Holandský ateliér pri príprave projektu spolupracoval so štúdiom Openfabric zameraným na krajinnú architektúru. Jeho cieľom bolo vytvoriť z niekdajšej priemyselnej zóny živú mestskú štvrť s dôrazom na jej praktický aj estetický úžitok. Zhruba 18-hektárový areál má dekorovať všadeprítomná zeleň v podobe parkov a rekreačných zón. Kontakt s prírodou bude umožnený aj vo vnútri budov, v ktorých budú zastúpené prírodné eko materiály. Fasády pokryjú solárne systémy schopné generovať dostatok elektriny potrebnej na chod celej štvrte. Ich prevedenie sa prispôsobí systému šetrného spôsobu vetrania interiérov, čo ešte viac zníži spotrebu energie v štvrti, ktorá sa stane príkladom prechodu od fosílnych palív k obnoviteľným zdrojom.

Zdroj: Engram

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Engram