Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rok 2019 požehná výstavbe mrakodrapov novej generácie

Napísal Róbert Bosák, 19.01.2019

Architekti, urbanisti aj stavbári už dlhšie volajú po transformácii stavebných metód využívaných pri realizácii výškových budov. Volania niektorých z nich boli vypočuté, čoho výsledkom sú návrhy prvých mrakodrapov novej generácie.

Zdroj: www.dezeen.com 


Mrakodrapy budúcnosti majú vniesť realizácii výškových budov celkom nový pohľad na ich vzhľad, funkciu aj konštrukčné prevedenie. Prvé náznaky toho, ako by mohli zmeniť súčasnú architektúru zameranú na tento typ stavieb, by mohol ukázať pripravovaný projekt Vanke 3D City.

Zdroj: www.dezeen.com 


Budova s 3D konceptom

 

Privilégium hostiť mrakodrap, ktorý môže stáť pri zrode novej generácie výškových budov, si získalo čínske mesto Shenzen. Práve v ňom má vyrásť 250 metrov vysoká budova, ktorá má disponovať špeciálnym 3D prevedením. O to sa postará 8 presklených kvádrov zhotovených v rôznych tvaroch a veľkostiach, ktoré vytvoria jeden prepojený celok tým, že sa poukladajú na seba.

Zdroj: www.dezeen.com 


Multifunkčné využitie

 

Trojrozmerný návrh tohto typu priam predurčuje projekt Vanke 3D City, aby plnil niekoľko funkcií súčasne. Aj preto ho architekti z ateliéru MVRDV pripravili na bývanie, kancelárie aj organizovanie kultúrnych podujatí.  Vďaka výmere 167 000 m² ostane priestor aj na zriadenie niekoľkých obchodných prevádzok. To všetko v jednej z najžiadanejších štvrtí 9-miliónového veľkomesta.

Zdroj: www.archdaily.com 


S dôrazom na ekológiu

 

Ako je pri moderných projektoch tohto rozmeru zvykom, pri návrhu nesmie chýbať ani dôraz na ekológiu. Práve tá zohrala jednu z kľúčových úloh pri hľadaní správneho 3D modelu, ktorý umožnil zakomponovať do vonkajších častí jednotlivých kvádrov živú vegetáciu. Aby prvkov typických pre zelenú architektúru nebolo málo, konštrukcie komplexu majú byť prispôsobené aj využívaniu solárnych technológií a systému zberu dažďovej vody.

Zdroj: www.archdaily.com


Prvotná podoba projektu Venke 3D City vyzerá viac ako sľubne. To ale musí potvrdiť reálny výsledok, ktorý odhalí až realizácia, resp. jej prvé väčšie náznaky. Na to si musíme nejaký čas počkať, pretože mrakodrap sa má začať stavať až počas tohto leta. Kolaudácie sa tak tento rok určite nedočkáme.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.dezeen.com, www.archdaily.com