Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Režisér Pána prsteňov zastavil kontroverznú výstavbu obytného komplexu na pobreží Wellingtonu

Napísal Róbert Bosák, 14.11.2023

Plány developerov pripravujúcich výstavbu obytného komplexu v jednej z najkrajších pobrežných oblastí v novozélandskej metropole nevyšli. Prekazil im ich režisér filmovej trilógie Pán prsteňov. Jeho cieľom je zachrániť prírodné a kultúrne dedičstvo lokality.


Desiatky domov v areáli niekdajšej základne


Nový obytný komplex mal vyrásť na pobreží zálivu Shelly Bay. Atraktívna pobrežná lokalita na polostrove Miramar vo Wellingtone v minulosti slúžila aj ako sídlo leteckej základne. Jej areál sa mal prestavať na rezidenčnú štvrť s niekoľkými desiatkami domov. Dopĺňať ich mala štandardná občianska vybavenosť. Proti tomuto plánu sa dlhodobo stavali tamojší Maorovia, ktorých predkovia v tejto oblasti v 1. polovici 19. storočia žili. Pripravovaný projekt prekážal aj Petrovi Jacksonovi. Režisér Pána prsteňov urobil finálny krok, ktorým zvrátil výstavbu pobrežného komplexu.

Zdroj: stuff.co.nz


Kúpa pozemkov pripravených na výstavbu


Maorské protesty na zastavenie príprav na realizáciu projektu nestačili. Zvrátila ich až aktivita novozélandského režiséra, ktorý považoval výstavbu v pobrežnej oblasti s veľkým prírodným aj kultúrnym dedičstvom za kontroverznú. Spolu s manželkou Fran Walshovou sa odhodlali ku kúpe areálu bývalej leteckej základne so všetkými pozemkami, ktoré pod ňu spadajú. Tým znemožnili developerom dostať sa k predmetným parcelám a zahájiť na nich výstavbu domov aj budov s občianskou vybavenosťou.


Kritika Jacksona zo strany zástupcov mesta


Odpoveď na kúpu pozemkov v Shelly Bay na seba nenechala dlho čakať. Starostka hlavného mesta kritizovala P. Jacksona za znemožnenie výstavby desiatok nových obytných jednotiek, ktoré by prispeli k riešeniu problému s nedostatočnou ponukou bývania v meste. Odkúpením areálu údajne zabránil výstavbe cenovo dostupného bývania. Režisér legendárnej trilógie si za svojím rozhodnutím zachrániť prírodu a kultúrne dedičstvo v lokalite stojí. Tomuto cieľu chce podriadiť ďalšie aktivity vedúce k zalesňovaniu a krajinárskej revitalizácii bývalej základne.


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: stuff.co.nz