Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Revolučné okná plnia úlohu tieniacej techniky a solárneho panela zároveň

Napísal Róbert Bosák, 01.12.2020

Okná nemusia slúžiť iba na vetranie, presvetlenie priestoru alebo bezpečnosť majetku. Pri použití najmodernejších technológií môžu mať omnoho vyšší prínos. Príkladom sú revolučné modely okien schopné slúžiť súčasne ako tieniaca technika aj solárny panel.

Zdroj: www.nrel.gov – Dennis Schroeder 

 

S revolučným okenným systémom schopným zhostiť sa vyššie uvedených funkcií prišli vedci z Národného laboratória pre obnoviteľné zdroje energie (NREL) v USA. Tým sa podarilo nájsť spôsob, ako môžu okná chrániť interiér pred prehrievaním bez toho, aby sa na ne musela inštalovať tieniaca technika. Zároveň sa im podarilo docieliť, že použitý okenný systém bude rovno produkovať aj solárnu energiu.

Zdroj: www.nrel.gov – Dennis Schroeder

 

Slnečné žiarenie mení farbu okna

 

Vo výrobe okien sa už dlhšie experimentuje s termochromatickými okennými systémami. Ich princíp spočíva v zmene sfarbenia okennej výplne po kontakte so slnečnými lúčmi. Práve túto metódu uplatnili aj vedci z NREL. Výsledkom ich práce sú okná, ktorých sfarbenie dosahuje v závislosti od intenzity svetla rôzne odtiene od žltej, oranžovej či červenej až po hnedú. Čím viac svetla na okno svieti, tým je sfarbenie okennej výplne tmavšie a okno nadobúda účinnejší tieniaci efekt.

 

Sfarbené okno produkuje energiu

 

K uvedenej termochromatickej funkcii sa pridala aj tá fotovoltická. Pri stmavnutí okna sa tak automaticky začína produkovať solárna energia. Umožňuje to jednoduchý systém vytvorený z tenkej perovskitovej vrstvy vložený medzi sklenené tabule. Súčasťou tohto systému je malý otvor na vstrekovanie pary. Tá začína pri vyšších teplotách spôsobených dopadom slnečných lúčov kondenzovať, čo vyvoláva zafarbenie okennej výplne. S tým sa zároveň spúšťa systém produkcie solárnej energie. 

 

Okná znižujú výdavky na energie

 

Revolučný okenný systém pracuje najúčinnejšie pri teplotách od 30 °C. Práve vtedy nadobúda najtmavšie sfarbenie, čo mu umožňuje vyrobiť najväčšie množstvo solárnej energie. Zároveň tým chráni interiér pred prehrievaním, čo znižuje náklady na prevádzku klimatizácie, ktorá by inak musela za účelom ochladzovania domácnosti pracovať naplno. Okno tak nezabezpečí iba vyšší komfort, ale výrazne ovplyvní aj celkovú výšku nákladov na energie.

 

Nové revolučné okná schopné plniť súčasne úlohu tieniacej techniky a solárneho panela zatiaľ nie sú dostupné. Vedci aktuálne stále pracujú na príprave prvého oficiálneho prototypu, ktorý definitívne odpovie, či sa takýto okenný systém dá bežne využívať v domácnostiach alebo na pracoviskách. Hotový by mal byť najneskôr do konca budúceho roka.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nrel.gov

Zdroj foto: www.nrel.gov – Dennis Schroeder