Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Revitalizácia ostravského parku Tylův sad za necelých 9 mil. Kč

Napísal Róbert Bosák, 31.07.2023

Mesto Ostrava pokračuje s úpravami verejných priestorov. K lokalitám, ktoré sa budú môcť pochváliť krajším a modernejším vzhľadom, patrí aj Tylův sad. Park v blízkosti Prírodovedeckej fakulty Ostravskej univerzity prejde revitalizáciou za necelých 9 mil. Kč.

Tylův sad, Zdroj: fajnova.cz

 

Nové chodníky aj parkový mobiliár

 

Takmer 9 mil. Kč bez DPH sa investuje do viacerých zmien. Zelené priestranstvo pri budove spomínanej fakulty má ďalej slúžiť ako park, no návštevníkom sa ukáže v trochu inej podobe. Najviditeľnejšou zmenou budú mlatové a vydláždené chodníky, ktoré majú nahradiť súčasné asfaltové plochy. Súčasťou spevnených peších plôch budú aj odvody zrážkovej vody. Projekt takisto ráta s osadením nových lavičiek. Parkový mobiliár doplní zopár odpadkových košov.

 

Výsadba nových stromov aj kríkov

 

Zmeny vyplývajúce z revitalizačných prác zasiahnu aj zeleň. Plochy so živou vegetáciou budú z väčšej časti ponechané. Odstránia sa iba stromy a kríky, ktoré sú poškodené alebo ich vzrast ohrozuje návštevníkov parku. Chýbajúcu vegetáciu doplnia nové dreviny. Vysadených ich má byť 14. Okrem stromov v areáli pribudne viac ako 70 kríkov. O estetickú atmosféru sa od jari do jesene postarajú aj nové trvalkové záhony.

 

Inštalácia úspornejšieho osvetlenia

 

Udržiavanie a chod parku vyžaduje aj nejaké náklady. Časť z nich tvoria výdavky na energie, ktoré spotrebuje osvetlenie. V snahe znížiť tieto výdavky na minimum sa do projektu dostala aj výmena svietidiel. Staré lampy nahradia nové bodové svietidlá inštalované v celom parku. Ich inštalácia nebude mať iba praktický úžitok spojený s úsporou. Bodové osvetlenie splní aj estetickú úlohu a prispeje ku krajšej podobe obnoveného areálu.

Tylův sad, Zdroj: fajnova.cz

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: fajnova.cz