Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rekordne rýchlej výstavbe v Severnej Kórei vraj „pomáhajú“ drogy

Napísal Róbert Bosák, 14.09.2016

Ide o cielenú propagandu ako zdiskreditovať stavebný pokrok v Severnej Kórei alebo o pravdivé odhalenia podvodných metód tamojšej vlády zúfalo túžiacej po uznaní sveta? Názor na to, že kórejským stavebníkom podávajú drogy s cieľom zvýšiť ich výkonnosť pri modernizácií miest si spravte sami.  

 

Raketové tempo výstavby v krajinách východnej Ázie považujeme za normálne, no v prípade Severnej Kórei nás začínajú nahlodávať dosť veľké pochybnosti. Bez ohľadu na šikovnosť miestnych ľudí je predsa len divné, že krajina na pokraji chudoby stavia moderné mrakodrapy za rekordne krátky čas. Otázne ostáva, či sme ovplyvnení predsudkami a nechceme uznať, že tamojší režim dokáže napredovať, alebo proste veríme, že severokórejskí pohlavári sú schopní nafetovať vlastných ľudí len preto, aby boli v očiach zahraničia o niečo lepší.


Výstavba na severokórejský spôsob

 

Svojský spôsob života v krajine sa prejavuje aj v oblasti stavebníctva, ktoré chce bez ohľadu na ekonomické problémy napredovať. Vláda sa snaží o modernizáciu krajiny, ktorú môžeme spozorovať najmä v hlavnom meste. Pchjongjang rastie a to doslova, pretože vo vybraných štvrtiach pribúda mnoho moderných rezidenčných aj komerčných komplexov. To podstatné však spočíva v ich celkovom tempe rozvoja, ktoré je prehnane rýchle aj na vyspelejšie štáty.

Zdroj: www.independent.co.uk

 

Stavebníkom údajne podávajú drogy

 

S rekordne napredujúcou výstavbou sa začali kopiť rôzne podozrenia, že severokórejská vláda nehrá celkom fér a jej stavebníctvo využíva špekulatívne praktiky. Nedávno dokonca vypukol škandál spojený s obvinením, že miestnym stavebníkom podávajú metamfetamín, aby stavali v rýchlejšom tempe. Tieto informácie však neprišli zo zahraničia, ale priamo od robotníkov, samozrejme zo strachu pred trestom anonymne, čím sa nedajú podložiť.

Zdroj: www.nknews.org

 

Cieľom je stihnúť termíny za každú cenu

 

Ak by sa potvrdila teória o podávaní drog tamojším stavebníkom, vízia diktátorského režimu o zlepšenie svojho imidžu vďaka úspešnej výstavbe nových budov vo vysokom štandarde by sa veľmi rýchlo rozpadla. V takom prípade je však motivácia jasná, vláda si zaumienila, že nové štvrte, ako napríklad Ryomyong Street s viacerými výškovými vežami, postaví včas a pre splnenie tohto cieľa je ochotná ísť aj cez mŕtvoly.

Zdroj: www.nknews.org

 

Ťažko povedať, čo je pravdy na tom, že severokórejskí stavebníci musia fetovať, aby stihli postaviť nové centrum Pchjongjangu podľa plánu. Vzhľadom na to, akí blázni stoja na čele tejto krajiny, sa to však vylúčiť nedá. S tým však prichádza otázka, či by Severná Kórea bola jedinou krajinou, kde sa k takýmto metódam dokážu uchýliť. Zopár rýchlostných rekordov pri výstavbe totiž padlo aj v ďalších krajinách ako Čína, Saudská Arábia či SAE.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : wikipedia.org, independent.co.uk, nknews.org