Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rekonštrukcia vodného mlyna v Tomášikove

Napísal Róbert Bosák, 13.09.2023

Počas letných prázdnin sa začala obnova viacerých slovenských pamiatok. Prvé zásahy má za sebou aj Vodný kolový mlyn v Tomášikove. Cenná historická pamiatka podstúpi rozsiahlu rekonštrukciu, súčasťou ktorej je výstavba nového návštevníckeho centra.

 

Vodný kolový mlyn v Tomášikove slúžil pôvodnému účelu do roku 1960. Stavba z 90. rokov 19. storočia prešla poslednou väčšou rekonštrukciou v roku 1940. Vzácna technická pamiatka bola sprístupnená ako externá expozícia Vlastivedného múzea v Galante v roku 1982. Po 41 rokoch sa ukáže verejnosti v obnovenej podobe.

Zdroj: muzeumgalanta.sk


Obnova zachová pôvodné historické prvky

 

Tomášikovský vodný mlyn si dodnes zachoval takmer pôvodnú podobu z konca 19. storočia. Tá sa výraznejšie nezmení ani po ukončení renovácie prebiehajúcej pod záštitou Trnavského samosprávneho kraja. Autori projektu splnili podmienku Krajského pamiatkového úradu v Trnave, ktorý požadoval zachovanie pôvodných konštrukcií a stavebných prvkov. Pamiatka  si zachová aj viaceré stavebné detaily a pôvodné zariadenia využívané pri prevádzke mlyna.

 

Nová signalizácia aj návštevnícke centrum

 

Trnavský samosprávny kraj získal na projekt renovácie vodného mlyna viac ako 500 000 € Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Časť týchto prostriedkov sa použije na výstavbu nového návštevníckeho centra, v ktorom sa budú predávať vstupenky, suveníry a propagačné predmety. Priestory nového centra majú slúžiť aj pri organizovaní workshopov a skupinových stretnutí. Novinkou bude aj nová požiarna a bezpečnostná signalizácia, ktorá sa nainštaluje na historickú stavbu mlyna.

Zdroj: slovakia.travel

 

Niekoľkomesačná rekonštrukcia sa má ukončiť ešte tento rok. Trnavský samosprávny kraj počíta s ukončením prác najneskôr do konca roka. Realizácia prebieha v rámci cezhraničného projektu Mlynárstvo - zabudnuté remeslo našich predkov, do ktorého sa zapojil aj skanzen v maďarskom meste Svätý Ondrej (Szentendre).

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: muzeumgalanta.sk, slovakia.travel