Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Realitné zdravie sa v júli mierne zhoršilo

Napísal Róbert Bosák, 19.08.2015

Podobne ako sa hodnotí zdravie v rôznych ekonomických alebo sociálnych oblastiach, aj odborníci z realitného sektora nám pravidelne pripravujú takýto index realitného zdravia. A my máme k dispozícií jeho aktuálne výsledky za mesiac júl.


S najnovšími informáciami poukazujúcimi na aktuálny index realitného zdravia sa stretávame pravidelne od leta 2013. Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS), ktorá v záujme lepšej spolupráce realitného sektora združuje viacero realitných kancelárií po celej krajine, zostavuje tento index každý mesiac. Jeho úlohou je poskytnúť maklérom, analytikom, developerom, ale aj laickej verejnosti aktuálny obraz o zdraví realitného trhu, na základe čoho je vo veľkej miere ovplyvnené jeho celkové vnímanie pri rôznych realitných úkonoch.

 

V júli dosiahol index 2,61

 

Posledné čísla spojené s týmto indexom nám prinášajú aktuálne údaje objasňujúce júlovú situáciu na realitnom trhu. Index bol vyčíslený na 2,61, čo sa dá celkovo považovať za dobrý výsledok. Aj keď pri pohľade na medzimesačné porovnanie si nedokážeme nevšimnúť mierny pokles, vzhľadom na prognózu pre mesiac júl je konečných 2,61 dobrou správou. Zástupcovia realitných kancelárií totiž očakávali hodnotu 2,71, čo je až o desatinu menej.

 

V porovnaní s júnom ide o mierne zhoršenie

 

Ako už vyplýva aj z názvu, júlový index poukazuje na trochu horšie výsledky ako tomu bolo v predošlom mesiaci. Keďže v júni sme boli svedkami indexu 2,54, v žiadnom prípade nejde o nejaké dramatické zhoršenie, no aj minimálny pokles vyjadruje isté oslabenie trhu. To však môže spôsobovať dovolenkový režim v mesiaci júl, ktorý už tradične vplýva na slabší predaj nehnuteľností či menší záujem o prenájom. 

 

Prognóza na august je 2,60

 

Druhé číslo, ktoré je pravidelnou súčasťou zostavovania indexu, je prognóza do ďalšieho mesiaca. Respondenti v tomto prípade odhadujú úroveň augustového indexu na úrovni 2,60, takže opäť by nemali prísť žiadne výrazné zmeny. Ak by sa táto prognóza potvrdila, zachoval by sa aj doterajší priemer za prvých sedem mesiacov v roku, ktorý aktuálne dosahuje práve 2,60.

 

Zaujímavosť na záver : Na zistenie výsledkov sa využíva špeciálny výpočet


Mnohých zaujíma ako sa tvorcovia indexu dostávajú k výsledným číslam. Tie sa vypočítavajú špeciálnou metodikou výskumu organizovaného s majiteľmi realitných kancelárií združených v NARKS, ktorých je od 160 do 250. Presný počet sa mení v závislosti od daného mesiaca, no štýl prieskumu je rovnaký. Respondenti odpovedajú na dve otázky spojené s náladou na trhu počas skúmaného mesiaca a s prognózou do toho ďalšieho. Následne tomuto mesiacu pridelia hodnotenie na stupnici od 1 do 10, pričom 1 ukazuje na najzdravší trh. Zo všetkých odpovedí sa potom vytvorí priemer, ktorý je oficiálnym indexom realitného zdravia pre daný mesiac. 

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : realitnyindex.sk

Foto : realitnyindex.sk