Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Rakúsko zastropuje rast cien nájmov na 3 roky

Napísal Róbert Bosák, 07.11.2023

Dopady inflácie prinútili rakúsku vládu pripraviť sériu opatrení, ktoré pomôžu ľuďom ustáť rast cien. K protiinflačným opatreniam patrí aj cenový strop pre nájmy. Platiť má 3 roky.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Rast cien nájomného nemá prekročiť 5 %


Vývoj inflácie tlačí na ceny nájmov, ktoré by podľa odhadov mohli v niektorých lukratívnych lokalitách v roku 2024 vzrásť až o 15 %. Dvojcifernému nárastu cien zabráni práve zavedenie cenového stropu. Maximálna miera zvýšenia cien nájomného môže dosiahnuť 5 %. Opatrenie bude v platnosti 3 roky. Jeho prípadné predĺženie s možnosťou úpravy miery cenového stropu závisí od ekonomického vývoja v ďalších rokoch.


Cenový strop pre 75 % nájomných zmlúv


Cenový strop sa nedotkne všetkých rakúskych prenajímateľov. Stanovenú hranicu bude môcť pri zdražovaní nájomného prekročiť štvrtina z nich. Ostatných 75 % majiteľov nehnuteľností môže počas nadchádzajúcich 3 rokov zvýšiť ceny nájomného najviac o 5 %. Do tejto skupiny patria prevažne prenajímatelia bytov a rezidenčných nehnuteľností. Rakúska vláda chce týmto opatrením pribrzdiť rýchle zdražovanie nájomného bývania.


Ďalšie opatrenia proti inflácii v Rakúsku


Cenový strop pre nájmy je iba jedným z niekoľkých protiinflačných opatrení. Rakúšania majú mať garantovanú aj maximálnu výšku cien diaľničných známok a lístkov vo verejnej doprave. Vláda vyvíja tlak aj na energetické spoločnosti, od ktorých žiada, aby zohľadnili pokles cien plynu a ropy v koncových cenách energií pre odberateľov. Celkový finančný balík vyčlenený na boj proti inflácii dosahuje 40 mld. €, čo radí Rakúsko medzi krajiny s najvyššou pomocou pre ľudí zápasiacich s nárastom cien.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj: TASR – teraz.sk
Zdroj foto: pixabay.com