Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvý oceľový pouličný nábytok na svete vyrobený bez emisií

Napísal Róbert Bosák, 25.08.2023

Poprední svetoví dizajnéri urobili ďalší krok k dekarbonizácii. Prvýkrát v histórii sa im podarilo navrhnúť oceľový pouličný nábytok, ktorého výroba sa zaobišla bez produkcie emisií.

Tellus, Zdroj: vestre.com


S historicky prvým modelom pouličného oceľového nábytku, ktorý bol zhotovený bez vzniku emisií, prišla spoločnosť Vestre. Nórsky priekopník v oblasti ekologického dizajnu sa o tento spôsob výroby nábytku snaží už pár rokov. Pri navrhovaní oceľových modelov kladie zvýšený dôraz na výber „zelenej“ ocele, pri ktorej spracovaní nie sú produkované emisie. Takáto oceľ bola použitá aj pri výrobe novej lavičky Tellus.

Tellus, Zdroj: vestre.com

 

Ekologická oceľ zhotovená vo vodíkovej peci

 

Spoločnosti Vestre a švédskej dizajnérke Emme Olbers sa podarilo získať svetové prvenstvo v oblasti výroby bezemisného oceľového nábytku vďaka spolupráci s firmou SSAB. Švédska oceliarska firma poskytla severskému dizajnérskemu tímu oceľ zhotovenú v peci vykurovanej zeleným vodíkom miesto uhlia. Oceľ je rovnako kvalitná ako materiál z klasickej pece, no pri jej výrobe sa neuvoľňuje oxid uhličitý. Uhlíková stopa vzniká len pri ťažbe a prevoze prvkov, ktoré sú potrebné k spracovaniu ocele, resp. k zhotoveniu nábytku.

 

Kovová lavička pre parky a verejné priestory

 

Dôraz na čo najväčšiu možnú úsporu sprevádzal aj proces návrhu oceľovej lavičky. Dizajnéri sa rozhodli použiť čo najmenej materiálu, výsledkom čoho je pomerne štíhla kovová lavička s podlhovastými otvormi v konštrukcii. Kým na sedisku a operadle sa z ocele ubralo, okrajové operadlá sú dostatočne široké na položenie kľúčov, mobilu alebo kávy. Lavička má nadčasový kovový vzhľad, ktorý z nej robí praktický a elegantný doplnok do každého parku či verejného priestoru. Oceľová konštrukcia je zároveň dosť hrubá na to, aby zaistila pevnosť a odolnosť.

 

Vestre sa chce stať najudržateľnejšia na svete

 

Lavička Tellus zrejme nebude posledným oceľovým modelom nábytku z bezemisnej ocele, práve naopak. Spoločnosť Vestre avizovala, že jedným z jej cieľov je nahradiť všetku oceľ používanú pri výrobe ekologickou oceľou z vodíkových pecí. Splnenie tohto cieľa by mohlo znížiť celkovú uhlíkovú stopu firmy o 50-60 %. Tá je už teraz výrazne nižšia ako v prípade iných konkurenčných spoločností, čo nórskym dizajnérom pomáha napĺňať ambíciu stať sa najudržateľnejšou dizajnérskou značkou na svete.

Tellus, Zdroj: vestre.com


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: vestre.com