Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvý aktívny dom na svete uzatvára skvelý rok architektúry

Napísal Róbert Bosák, 30.12.2016

Bolo to skvelých dvanásť mesiacov, počas ktorých sa architektom darilo žať úspech za úspechom. Revolučné stavby totiž rástli po celom svete a zoznam toho najlepšieho, čo rok 2016 priniesol, doplnil aj prvý aktívny dom, ktorý už stojí na svojom mieste.

 

S energeticky úspornými domami sa stretávame už dlhšie, no žiadnemu z nich zatiaľ neudelili titul certifikovaný aktívny dom. Architekti však poriadne zapracovali a pred koncom roka nás potešili dobrou správou. V kanadskom Toronte vyrástol vôbec prvý dom tohto typu na celom svete. Ide o Centennial Park Residence, ktorý napriek skromnosti a nenápadnosti ponúkne nadštandard, aký sa na dom s takýmto prestížnym titulom patrí.

Zdroj: www.thestar.com

 

Dom schopný prekročiť energetické minimum

 

Úspech pasívnych domov nie je ani zďaleka limitom, ktorý architektom nastavil prebiehajúci vývoj v stavebníctve 21.storočia. Hranice možností sa posúvajú opäť vyššie a to práve vďaka realizácii prvého certifikovaného aktívneho domu. Spoločný projekt dánskych a kanadských návrhárov totiž priniesol stavbu, ktorej spotreba energie je nielenže nulová, ale navyše vie energiu vyrobiť, čím otvára bránu k novým stavebným postupom.


Okrem úspory láka aj dizajn a dispozícia

 

Úspora energie a nulový dopad na životné prostredie je len polovicou úspechu, ktorý projekt prvého aktívneho domu získava. Pozornosť vzbudzuje aj dizajn, ktorý vyniká vďaka dojmu skromnosti. Práve tým sa môže vyzdvihnúť pôdorys v tvare písmena C, široké okná tiahnuce sa od podláh po strop a praktické dispozičné riešenie vedúce k efektívnemu pohybu po dome.

Zdroj: www.thestar.com

 

Spojenie dobrej ceny a nadpriemernej kvality

 

S pokrokovými stavebnými projektmi sa obvykle spájajú vyššie finančné investície, no tento prípad je trochu iný. Už pred prvotnou prípravou návrhu sa myslelo na prepojenie najvyššej možnej kvality s primeranou cenou dostupnou pre bežných kupujúcich. Podľa architektov sa s domom nebudú spájať žiadne horibilné sumy napriek jedinečným kvalitatívnym vlastnostiam.  

 

Zatiaľ ide len o vzorový dom

 

Vysoká kvalita a dostupná cena sú síce lákadlom, no najprv sa projekt domu musí osvedčiť. Zatiaľ sa totiž postavil len ako vzorový dom, v ktorom budú bývať autori projektu testujúci schopnosti nehnuteľnosti. Vnútorná mikroklíma, presvetlenie, spotreba energie či akustické podmienky v objekte, to všetko musí najprv prejsť dôkladným testom, po ktorom príde na rad odpoveď na to, či sa oplatí začať s masívnou výstavbou takýchto príbytkov.

Zdroj: www.ekobydleni.eu

 

Revolučný projekt z Toronta má dokázať, že súčasná architektúra je už definitívne pripravená na realizáciu aktívnych rodinných domov schopných byť sebestačné a zvládať príjem energie. Ak sa test s týmto vzorovým domom osvedčí a prinesie očakávané výsledky, potom je jasné, že rok 2017 bude začiatkom novej éry, ktoré môže posunúť celosvetové stavebníctvo nahor.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : urbantoronto.ca, thestar.com, ekobydleni.eu