Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvenstvo v súťaži o podobu nového helsinského múzea ide do Paríža

Napísal Róbert Bosák, 12.07.2015

Ďalšia z prestížnych medzinárodných súťaží týkajúca sa architektúry a stavebnej tématiky pozná svojho víťaza. Tentoraz šlo o jednu z najväčších súťaží, ktorej cieľom bolo vybrať najlepší projekt na realizáciu slávneho múzea v Helsinkách.


Medzi najzaujímavejšími architektonickými udalosťami posledných rokov sa ocitla aj súťaž Helsinský Guggenheim. Organizátori si dali za cieľ vybrať najlepší architektonický návrh na podobu pripravovaného Guggenheimovho múzea v Helsinkách, ktorý by ideálne splnil ideu výstavby tohto svetoznámeho kultúrneho strediska. Súťaž získala veľké ohlasy a organizátori sa určite nemohli sťažovať na slabý výber. 

Zdroj: www.hel.fi  


Padol rekord v počte účastníkov  

 

Začiatok súťaže sa vyhlásil ešte vlani a po uplynutí roka prišiel čas na výber víťaza. Porota mala plné ruky práce, pretože záujem o víťazstvo pokoril aj tie najvyššie očakávania. Pri vyhlásení súťaže asi nik nečakal, že o zisk prvenstva sa pokúsi až 1715 projektov, ktoré sa do výberu prihlásili z množstva architektonických štúdií sústredených v 77 krajinách. Obrovská medzinárodná účasť vytvorila nový rekord v súťažiach tohto typu a Helsinský Guggenheim sa tak zaradil k historicky najväčším architektonickým súťažiam.

Zdroj: www.hel.fi 


Víťaz sa našiel v Paríži

 

Už len výber 6 finalistov z tak obrovského počtu prihlásených návrhov musel byť veľkou zodpovednosťou. Z najlepšej šestice bolo ešte potrebné zvoliť ten najlepší projekt, ktorého autori sa mohli tešiť z veľkej výhry nad pestrou konkurenciou. Porota nakoniec posúdila všetky návrhy a na základe viacerých zohľadňovaných kritérií sa rozhodla pre parížske štúdio Moreau Kusunoki Architectes, ktorému sa podarilo priniesť koncept ocenený prvenstvom. 

Zdroj: www.hel.fi 


„Umenie v meste“

 

„Umenie v meste“ alebo „Art in the City“ je názov víťazného projektu, ktorý najlepšie vystihne jeho charakter. Pointou súťaže bolo vytvoriť dielo spájajúce umenie s ľuďmi a práve parížsky nápad dokázal splniť tento zámer najviac. Autori vsadili na návrh, ktorá pozýva ľudí k návšteve múzea a ponúka im možnosť spojiť využitie verejných priestorov so záujmom o umenie. Na základe toho pripravili koncept členitej budovy s prepojenými časťami, ktoré ozdobí výškový maják určený pre záujem verejnosti o rozsiahly výhľad. Okrem toho bola ocenená aj súhra medzi múzeom a okolitým prostredím zahŕňajúcim park a nábrežie, vďaka čomu vznikne akási blízkosť medzi človekom a umením.

Zdroj: www.hel.fi 


Nápad z dielne parížskych architektov je fascinujúci a po jeho realizácií by mal presne splniť pôvodný zámer súťaže. Avšak uvidíme, či sa vôbec múzeum postaví podľa plánov, pretože na jeho výstavbu sa už viackrát vzniesla veľká vlna kritiky kvôli financovaniu. Pokiaľ sa situácia vyrieši a Guggenheimovo múzeum v Helsinkách sa zrealizuje, domáca verejnosť aj turisti zo zahraničných krajín budú mať skvelú možnosť ako si vychutnať umenie v tej najčistejšej podobe.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : hel.fi