Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prvá uhlíkovo neutrálna štvrť v Paríži

Napísal Róbert Bosák, 15.02.2024

Ambiciózne „zelené“ plány francúzskej metropoly zahŕňajú premenu niekoľkých štvrtí na uhlíkovo neutrálne lokality. Mestských zón s nulovými emisiami uhlíka bude v Paríži viacero. Prvá z nich bola dokončená v 19. parížskom obvode.


Titulom prvá uhlíkovo neutrálna štvrť v Paríži sa pýši Îlot Fertile. Architekti z ateliéru TVK ju navrhli ako multifunkčnú mestskú štvrť s rezidenčnými aj komerčnými priestormi. Lokalita situovaná v 19. obvode zaberá plochu viac ako 35 000 m2. Na pozemkoch s trojuholníkovým pôdorysom vyrástlo niekoľko budov, ktoré disponujú zelenými prvkami a pri ich výstavbe sa kládol dôraz na zníženie množstva uhlíkových emisií na minimum.

Îlot Fertile, Zdroj: bouygues-construction.com – TVK


Lokálne a nízkouhlíkové materiály


Dosiahnutie uhlíkovej neutrality umožnil výber vhodných materiálov aj metód výstavby. Pri realizácii projektu sa použil nízkouhlíkový betón, ku ktorému sa pridal vápenec z lokálnych zdrojov použitý na horných poschodiach 7 až 9-poschodových objektov. Použitie vápenca z miestneho regiónu Ile-de-France znížilo množstvo emisií vyprodukovaných pri doprave materiálu. O pokles sa postaralo aj konštrukčné riešenie navrhnuté tak, aby sa objem emisií zredukoval na minimum pri výstavbe aj prevádzke jednotlivých budov.

Îlot Fertile, Zdroj: Julien Hourcade


Štvrť s polyfunkčnými budovami


Základom parížskej štvrte Îlot Fertile sú 4 geometricky tvarované budovy s polyfunkčným charakterom. V objektoch boli zriadené byty aj ubytovacie jednotky pre študentov a rodiny s deťmi. Časť výmery zaberajú komerčné priestory. V jednej budove sú zriadené kancelárie. Na horných poschodiach sa nachádza hotelová časť. Prízemie patrí spoločenským priestorom, gastronomickým zariadeniam a obchodným prevádzkam. Do projektu bolo zahrnuté športové centrum. Architekti pri tvorbe návrhu vsadili na bioklimatický dizajn, ktorý spája nadčasový vzhľad so zdravou mikroklímou a energetickou efektivitou.

Îlot Fertile, Zdroj: Julien Hourcade


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: bouygues-construction.com – TVK, Julien Hourcade