Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pritzkerova cena ide prvýkrát v histórii do Indie

Napísal Róbert Bosák, 12.03.2018

Získanie Pritzkerovej ceny patrí medzi najväčšie pocty, aké môžu architekti dostať za svoju prácu.  Do zoznamu jej držiteľov sa po najnovšom dostal aj indický autor, ktorý bol ocenený najmä pre svoj prínos pri zlepšovaní kvality bývania v Indii.

 

Pomyselná „Nobelova cena za architektúru,“ ako sa zvykne Pritzkerova cena často nazývať, sa vôbec prvýkrát od začiatku udeľovania v roku 1979 dostala do rúk indického architekta. Jej najnovším držiteľom sa stal muž, ktorý navrhuje moderné funkčné stavby rešpektujúce odkaz východnej kultúry. Balkrishna Doshi sa tak zapísal do zoznamu velikánov, ktorých tvorba sa nespája len s krásou dizajnu, ale so schopnosťou meniť mestá na zdravšie, lepšie a čistejšie.  

 

Stručne o držiteľovi ceny:

 

- 90-ročný architekt a pedagóg navrhuje budovy už 7 desaťročí

- pracoval u známych architektov Le Corbusiera a Louisa Kahna

- prevažnú väčšinu architektonickej tvorby sústredil doma v Indii

- jeho práca pomohla nájsť bývanie tisíckam chudobných Indov

Zdroj: www.dezeen.com 


Najznámejšie Doshiho diela:

 

Obytné bloky pre Life Insurance Company (Ahmedabád) – Vďaka Doshiho návrhom dostala indická pobočka poisťovne Life Insurance Company nové obytné bloky. Za vhodné miesto sa vybral Ahmedabád, v ktorom stoja už od roku 1973.

Zdroj: www.architectmagazine.com

 

Aranya Low Cost Housing (Indora) – 6 500 domov a v nich vyše 80 000 ľudí, presne toľko sa ich zmestilo do betónových príbytkov, ktoré boli v roku 1989 dokončené v rámci projektu bývania pre chudobných.

Zdroj: www.architectmagazine.com

 

Sangath Architect Studio (Ahmedabád) – Sídlo architektonického štúdia Sangath, ktoré sa bude už navždy spájať s pôsobením Doshiho, stojí v Ahmedabáde od roku 1980. Aj na jeho návrhu sa podpísal aktuálny víťaz Pritzkerovej ceny.

Zdroj: www.archdaily.com

 

Divadlo Premabhai Hall (Ahmedabád) – V spomínanom Ahmedabáde stojí viacero Doshiho projektov, medzi nimi aj divadlo Premabhai Hall. Podobne ako pri predošlých projektoch, aj tu hrá hlavnú úlohu využitie betónových prvkov zapadajúcich do mestského prostredia.

Zdroj: www.flickr.com

 

Galéria Amdavad Ni Gufa (Ahmedabád) – Galéria vybudovaná v podzemí patrí k mladším dielam, ktoré zdobia Doshiho portfólio. Otvorili ju v roku 1994, kedy sa vďaka jedinečnému interiéru nie náhodou zaradila k najelegantnejším kultúrnym objektom v celej krajine.

Zdroj: www.nytimes.com

 

„Architekt chudobných,“ ako je aktuálny laureát Pritzkerovej ceny nazývaný, získal ocenenie zaslúžene. 70 rokov snahy o zlepšenie situácie v chudobných indických mestách a poskytnutie komfortného bývania pre nemajetné skupiny indického obyvateľstva sa zúročilo a vyvrcholilo historickým víťazstvom, ku ktorému mu zablahoželal celý architektonický svet.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.arkitekt.se, www.dezeen.com, www.architectmagazine.com, www.archdaily.com, www.flickr.com, www.nytimes.com