Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prísne podmienky programu Zelená domácnostiam

Napísal Róbert Bosák, 25.09.2015

Program štátnej podpory Zelená domácnostiam je oficiálne odštartovaný. Obyvatelia sa pripravujú na schválenie žiadostí o finančnú podporu pri kúpe zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie, avšak mnohých prekvapia prísne kritériá na jeho získanie.  

 

Zelená domácnostiam patrí k viacerým programom štátnej podpory, na základe ktorej môžu obyvatelia zlepšiť svoje bývanie. Ide o vládny program, ktorého hlavným cieľom je podporiť  žiadateľov pri kúpe moderných zariadení určených na využívanie obnoviteľných zdrojov za účelom získavania energie pre domácnosti. Mnohí sa na získanie tohto príspevku pripravujú, no autori programu ich milo prekvapili prísnymi pravidlami spojenými s jeho poskytovaním. 

 

Pripravte sa na obmedzenia pri schvaľovaní

 

O príspevku ako takom sme Vás informovali ešte v auguste pri avizovaní spustenia programu. V krátkosti len zopakujeme, že ide o štátnom poskytovanú dotáciu určenú majiteľom domov a bytoviek, ktorí sa rozhodli pre kúpu zariadení využívajúcich alternatívne zdroje. Netreba však zabúdať, že získanie príspevku má aj isté obmedzenia a nás zaujíma, ktoré z nich môžu snahu žiadateľov zastaviť.

 

Podmienkou je výber registrovaného zariadenia

 

Ak chcete získať dotáciu z programu Zelená domácnostiam, potom musíte využiť zariadenie registrované v databáze Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Tá len nedávno prišla s prvou časťou odporúčaných zariadení pre domácnosti, ktoré chcú ich kúpu financovať prostredníctvom príspevku. Podľa nových informácií bude zoznam podporovaných zariadení dostupných v zozname na internetovej stránke www.zelenadomacnostiam.sk ďalej pribúdať.

 

Aj dodávateľ musí byť v zozname

 

Súčasťou zoznamu vhodných zariadení dotovaných príspevkom bude aj prehľad vhodných dodávateľov. Tí totiž budú musieť splniť isté požiadavky, čím by mal štát garantovať kvalitu zariadenia a jeho montáže. V podstate ide o cielený krok, ktorého účelom má byť dohľad nad naložením so štátnym príspevkom. Avšak vzhľadom na očakávaný bohatý zoznam zariadení aj samotných firiem nejde o žiadne obmedzenie a vyberať bude určite z čoho.

 

Vlastníkom nesmie byť právnická osoba

 

Ďalšou podmienkou, ktorej sa pri získavaní dotácie nemôžete vyhnúť, je vlastníctvo objektu fyzickou osobou. Ak je majiteľom domu alebo bytovky akákoľvek právnická osoba, nárok na dotáciu pre danú nehnuteľnosť automaticky stráca. Pozor si dávajte aj na možný zápis objektu v obchodnom majetku podnikateľa, ktorý je takisto prekážkou k schváleniu žiadosti. 

 

Podmienky na získanie štátnej dotácie z programu Zelená domácnostiam sú stanovené, takže k zmenám v ich nastavení by už prísť nemalo. Program je oficiálne spustený a aktuálne sme svedkami prvej aktivity spojenej s tvorbou zoznamu registrovaných zariadení a dodávateľov  zodpovedných za ich inštaláciu. Čoskoro by mali prísť na rad aj poukážky, ktoré sú priamym nástrojom podpory a žiadatelia budú môcť začať s kúpou zariadení, samozrejme po splnení všetkých podmienok.

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : zelenadomacnostiam.sk

Foto : oravalive.sk