Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prime Tower – dominanta modernej švajčiarskej architektúry

Napísal Róbert Bosák, 21.11.2015

Zürich patrí k mestám s najlepšou kvalitou života, čoho odrazom je aj realitný trh na úrovni. Prispievajú k tomu aj moderné architektonické projekty, medzi ktorými vyniká práve Prime Tower.

Zdroj: www.primetower.ch


Švajčiarska architektúra nie je príliš zameraná na výstavbu výškových budov, no niekoľko sa ich v krajine nájde. Jedna z nich sídli aj v Zurichu, ktorý je tradičným dejiskom obchodného a ekonomického života, čo pri príprave nových projektov ovplyvňuje aj developerov. Práve v tomto meste stojí Prime Tower, dominanta modernej švajčiarskej architektúry, ktorá patrí k najvyšším budovám Švajčiarska.    

Zdroj: www.primetower.ch


Siaha do výšky 126 metrov

 

36-poschodovú vežu postavili ako súčasť komplexu zloženého zo štyroch budov, ktorý vznikol v lukratívnej lokalite. Aj to zvýšilo renomé tejto budovy pri obsadzovaní voľných priestorov, medzi ktorými sú okrem kancelárií aj kaviarne a gastronomické zariadenia. Objekt siahajúci do výšky 126 metrov otvorili v roku 2011, pričom prví nájomníci sa sem sťahovali už v lete a svoje regionálne sídlo si tu spravili aj takí hráči ako napríklad Deustche Bank.

Zdroj: www.ethz.ch

 

Tyrkysový osemuholník

 

Tím architektov pod taktovkou domácej dvojice Annete GigonováMike Guyer prišli s originálnym návrhom, ktorý umožnil budove vyniknúť. Ich koncept totiž pozostával z návrhu postaviť mrakodrap v tvare nepravidelného osemuholníka, ktorého povrch navyše žiari príťažlivou tyrkysovou farbou. Nápad sa podarilo zrealizovať podľa plánu a jedinečná budova tak obohacuje modernú švajčiarsku architektúru.

Zdroj: www.tagesanzeiger.ch

 

Zürich alebo Bazilej - kto z koho

 

Ďalšou zaujímavosťou tejto veže je získanie výškového prvenstva medzi švajčiarskymi nehnuteľnosťami pre svoje mesto. Zürich totiž ukončením výstavby predbehol Bazilej a jeho najvyššiu budovu v krajine, ktorou bola 105-metrová Messeturm a tá vládla ako najvyššia veža Švajčiarska celých osem rokov. Zdá sa, že tieto mestá začali súťažiť o najvyšší objekt v krajine, pretože Bazilej odpovedal výstavbou 178-metrového mrakodrapu Bau 1.

Zdroj: www.nzz.ch

 

Nezabúdajme na zlatý certifikát

 

V súčasnosti sa pri výstavbe (nielen) mrakodrapov nesmie zabudnúť na energetickú efektivitu budovy. To v prípade Prime Tower určite nehrozilo, pretože autori si dali dôkladne záležať na jej ekologickom profile a schopnosti podieľať sa na trvalo udržateľnom rozvoji, čo dokazuje získanie prestížneho certifikátu LEED Gold. Ten nie je jediným „ocenením“ kvalitného stavu nehnuteľnosti, pretože budove boli udelené aj rôzne domáce a regionálne certifikáty.

Zdroj: www.nzz.ch

 

Prime Tower v Zürichu nie je jediná veža s takýmto názvom, pretože svojho menovca má aj v Dubaji. Tá však nie je tak výnimočná, pretože medzi unikátnymi dubajskými budovami sa jej čaro rýchlo stratí. Postavenie tohto švajčiarskeho obra je predsa len významnejšie a na poli architektúry sa mu venuje podstatne väčšia pozornosť, takže pri kontakte s pojmom Prime Tower si budete vedieť vybaviť práve veľkomesto z krajiny helvétskeho kríža.    

 

Text : Róbert Bosák

Foto : primetower.ch, ethz.ch, tagesanzeiger.ch, nzz.ch