Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná cena bývania po prvýkrát prekročila hranicu 1600 € za m²

Napísal Róbert Bosák, 09.11.2019

To, čo sa nepodarilo v prvej polovici roka, dobehol 3. kvartál. Dlhšie očakávaná hranica priemernej ceny bývania nakoniec predsa padla. Podľa najnovších čísel Národnej banky Slovenska (NBS) sa totiž m² bývania predával v 3. štvrťroku priemerne za viac ako 1600 €.

 

Rast cien bývania v úvodných kvartáloch roka už nedosahoval také vysoké čísla. Výsledky za 3. štvrťrok ale opäť naznačili možné oživenie, ktoré by mohlo priniesť ďalšiu fázu výrazného zdražovania. S tým sa bude šplhať nahor aj priemerná cena bývania, ktorá tak nastaví ďalšie nové maximá prekonávajúce to súčasné.

 

Byty a domy priemerne za 1603 € za m2

 

Kým ceny bytov a domov opäť o niečo porastú, dovtedy bude rekord priemernej ceny bývania na úrovni 1603 € za m². V rámci výsledku za 3. kvartál 2019 sa podarilo prekonať spomínanú hranicu 1600 € vďaka štvrťročnému rastu priemernej ceny až o 47 €. Ten je zároveň jedným z najvyšších cenových skokov za posledné roky.

Zdroj: www.pixabay.com 


Nárast priemernej ceny bývania za m²

 

3. Q 2018

4. Q 2018

1. Q 2019

2. Q 2019

3. Q 2019

1461 €

1502 €

1539 €

1556 €

1603 €

Zdroj: www.nbs.sk

 

Priemernú cenu bývania opäť dvihli byty

 

Nie je to po prvýkrát, čo za rastom celkovej priemernej ceny bývania stojí zdražovanie bytov. Takýto vývoj je celkom bežný a stretávame sa s ním takmer každý štvrťrok, bez ohľadu na to, či priemerné ceny zvyšujú novostavby alebo staršie byty. Ich súhrnná priemerná cena počas 3. kvartálu poskočila až o 49 €, čím dosiahla úroveň 1898 € za m² a potvrdila silný štvrťrok na trhu s bývaním.

Zdroj: www.pixabay.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com