Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Priemerná cena britských domov dosiahla medziročný rast po 8 mesiacoch

Napísal Róbert Bosák, 23.02.2024

Zlacňovanie domov vo Veľkej Británii netrvalo dlho. Po medzimesačnom porovnaní sa plusové čísla objavili aj v ukazovateli, ktorý sleduje medziročný vývoj priemernej ceny domov. Jej hodnota v medziročnom porovnaní vzrástla po 8 mesiacoch.


Podľa údajov spoločnosti Halifax, ktorá je najväčším poskytovateľom hypotekárnych úverov vo Veľkej Británii, sa priemerná cena domov na konci roka 2023 vyšplhala na 287 105 GBP. Vyššia bola naposledy v marci minulého roka, kedy sa britské domy predávali priemerne za 287 880 GBP. V nasledujúcich 8 mesiacoch zaznamenávala klesajúci trend. V apríli to ešte stačilo na mierny medziročný nárast na úrovni 0,1 %. Ďalší plusový výsledok prišiel až o 8 mesiacov.

Zdroj: pixabay.com


Ceny domov medziročne vzrástli o 1,7 %


Decembrový medziročný rast patril k najvyšším za posledné 2-3 roky. Zvýšenie priemernej ceny domov na 287 105 GBP stačilo na dosiahnutie 1,7 % rastu. Decembrový výsledok bol rovnaký ako rast priemernej ceny britských domov za celý rok 2023. Vyšší medziročný rast bol zaznamenaný aj v marci. V treťom mesiaci minulého roka sa vyšplhal na úroveň 1,6 %.


Medzimesačný rast trval celý 4. štvrťrok


Kým v medziročnom porovnaní sa plusový výsledok objavil až v decembri, v tom mesačnom nastal obrat o 2 mesiace skôr. Priemerná cena domov sa vrátila k medzimesačnému rastu cien v októbri 2023. Jej nárast pokračoval v druhom aj v treťom jesennom mesiaci, kedy dosiahol menej ako 1 %. Po novembrovom výsledku na úrovni 0,6 % sa zrýchlil na 1,1 %. Výsledok z konca roka bol o celé 1 % vyšší ako odhadovaný 0,1 % rast v prognózach analytikov.

Zdroj: pixabay.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj: halifax.co.uk, tasr.sk
Zdroj foto: pixabay.com