Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Príbeh najväčšieho bytového domu sveta

Napísal Róbert Bosák, 12.03.2017

Nepatrí k výškovým gigantom, neoplýva moderným dizajnom a od zelenej architektúry typickej pre súčasné stavebníctvo má na míle ďaleko. Napriek tomu sa brazílsky bytový komplex už roky drží na tróne budov so svetovým prvenstvom.

 

Brazílske veľkomestá sprevádzajú problémy s nadmernou hustotou osídlenia desiatky rokov. Miestni architekti sa snažia riešiť situáciu výstavbou veľkých bytových objektov zaberajúcich rekordné plochy. Nápady tohto typu sa prvýkrát realizovali ešte v polovici minulého storočia, čoho výsledkom je aj Endifício Copan, najväčší bytový dom na svete.

Zdroj: flickr.com

 

Najväčšiu bytovku sveta nájdeme v Sao Paulo

 

Expandujúca migrácia obyvateľov, nadpriemerný prirodzený prírastok a extrémny rast dopytu po bývaní. Presne takto vyzerala situácia v Sao Paulo počas 60.rokov, čo prinútilo investorov šliapnuť na plyn. Tí však nezaháľali a v rámci stavebného boomu pripravili projekt Endifício Copan, ktorý navždy zmenil dejiny miestneho realitného trhu. Svojou veľkosťou sa zapísal do histórie ako najväčší bytový dom sveta a prvenstvo mu nik neukradol ani po 50 rokoch.

Zdroj: brazilmycountry.com

 

 Bývanie pre 5000 obyvateľov

 

Smelý zámer uspokojiť extrémne vysoký dopyt sa realizáciou tohto projektu podarilo aspoň čiastočne.  Architekti totiž navrhli budovu, v ktorej našlo domov celkovo až 5000 obyvateľov ubytovaných v bytoch rôznej výmery. Tí môžu využívať vlastný kostol, terasu a miestna pošta im dokonca pridelila samostatné smerovacie číslo. Autori takisto mysleli na zásoby vody pre masu ubytovaných a k objektu zakomponovali vodojem. Horšie to je s dizajnom, lebo napriek zaujímavému tvaru budovy v písmene S použili hordy betónu, čím spravili objekt dosť temný.

Zdroj: flickr.com

 

Číselné parametre Endifício Copan:

 

- celková plocha komplexu zo 6 objektov je 6006m2

- celý komplex zastrešuje 1160 bytov na 32 poschodiach

- výmera apartmánov sa pohybuje od 26 do 350m2

- o prepravu ubytovaných sa stará 20 výťahov

- v suteréne komplexu sa nachádza 90 obchodov

Zdroj: pinterest.com

 

Komplex, ktorý minulý rok oslávil svoje 50.jubileum, si dodnes drží titul najväčšej bytovky sveta. Toto prvenstvo je zapísané aj v Guinessovej knihe rekordov, čo len potvrdzuje rešpekt, aký si projekt vyslúžil aj na medzinárodnej pôde. Endifício Copan síce nie je jediným obrím obytným epicentrom svojho druhu a v brazílskych veľkomestách ich nájdeme viac, no žiadne sa mu veľkosťou nevyrovná.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : greenwichyearone.blogspot.com, flickr.com, brazilmycountry.com